De extravagante wereld van Dalí

Luik pakt dit voorjaar in zijn indrukwekkende station uit met een spektakeltentoonstelling over de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí.

In de exporuimte van het station loodst een route je langs de verschillende identiteiten van de exuberante Catalaan: Dalí als kind, als beroemde kunstenaar, als excentrieke figuur.

Drie identiteiten

Salvador Dalí wordt op 11 mei 1904 geboren in Figueras, negen maanden na de dood van zijn broertje met dezelfde voornaam. Hij blijft zijn leven lang geobsedeerd door wat hij de reïncarnatie noemt. Het eerste deel van de expo is aan deze prille periode gewijd. Je maakt kennis met de plaatsen uit zijn kindertijd, zijn familie, Freud en de psychoanalyse. “We evoceren vooral de ontmoetingen die tot zijn fobieën hebben geleid. Waarom zie je zo vaak mieren of sprinkhanen in zijn werk?”, zegt persattaché Philippe Lejeune.

In 1926 trekt Dalí naar Parijs waar hij in contact komt met de surrealisten. Zijn artistieke evolutie tot één van de belangrijkste surrealistische schilders vormt het centrale thema. Bijzondere aandacht gaat naar zijn muze en echtgenote Gala. Zij bleef voor hem een referentie tot het eind van zijn dagen, ook al had hij enkele minnaressen. In dit centrale gedeelte ontdek je Dalí’s technieken, symbolen en terugkerende thema’s, zoals de droom, seksualiteit, religie en politiek.

Dalí was een extravagant figuur. Zijn gewaxte snor, hooghartige houding, manische blik en wandelstok typeerden hem. Zeker in zijn late jaren leidde hij een mondain leven, het derde thema. Hij ontmoette beroemdheden en hield van geld. Hij was mateloos gefascineerd door de Amerikaanse actrice Mae West. Aan haar wijdde hij diverse kunstwerken.

Dalí-universum

150 authentieke werken, afkomstig uit de Stratton Foundation, de Fondation Niezen-Quiévy en privécollecties, illustreren zijn verschillende identiteiten. Het gaat om schilderijen, sculpturen, manuscripten, juwelen en litho’s. Enkele van de blikvangers in Luik: de Weke Uurwerken en de beroemde Mae West Lips Sofa. “De echte sofa zit achter glas”, zegt Lejeune. “Maar we hebben het gezicht van Mae West gereconstrueerd in 3D en de mensen mogen op de bekende sofa gaan zitten voor een foto.”

De expo is geen saai overzicht. Je wordt ondergedompeld in de surrealistische belevingswereld. De decorbouwers van Europa 50 (o.a. van de expo Ik was 20 in 45) reconstrueerden het Dalí-universum met gigantische sprinkhanen, mieren, een olifant op spinnenpoten, zuilen met grote ogen... Het originele materiaal wordt daarin geïntegreerd. “Deze tentoonstelling is ook interessant omdat al het werk uit privécollecties komt en dus nog maar zelden werd getoond”, aldus nog Philippe Lejeune.

De locatie is niet toevallig het station van Luik-Guillemins, ontworpen door de Spaanse architect Calatrava. De twee Spanjaarden – Calatrava en Dalí – blijken wonderwel bij elkaar te passen.

Van Salvador tot Dalí. 27/2 tot 31/8 in de exporuimte van het station Luik-Guillemins. Ma-di-wo-za, 10.30 u. tot 20.30 u. Do-vr-zo, 10.30 u. tot 19 u. €12. www.expodali.be

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content