De geheimen van koppels die blijven

Wat is toch dat geheim van koppels die schijnbaar moeiteloos 20, 30 of zelfs 60 jaar gelukkig blijven met elkaar? Lees het verhaal van drie echtparen en de verrassende kijk van een psychotherapeut.

(*) Paul Gheskiere, Partnerrelaties in goede en kwade dagen, Roularta Books, 2003, 204 p., euro 16,50

Geef je man elke dag goed te eten en hij zal je eeuwig trouw zijn”, “Verras je vrouw geregeld met een kleine attentie en ze zal voor je vechten”, “Succesvolle koppels doen veel water in hun wijn”.

Natùùrlijk bevatten deze dooddoeners verschrikkelijk veel waarheid. Maar ze volstaan niet om te verklaren waarom koppel A op zijn gouden bruiloft nog verliefd op elkaar is, terwijl koppel B het niet langer dan een paar jaar volhoudt. In zijn boek Partner- relaties in goede en kwade dagen (*) geeft psychotherapeut Paul Gheskiere adviezen aan alle koppels die moeten leven met een problematische partner (workaholic, te dominant, te zwijgzaam, gewelddadig, depressief, ontrouw, seksueel agressief, ADHD). Toch staat hij ook stil bij de kenmerken van duurzame relaties. Opvallend is dat hij daarbij nooit over een gelukkige maar over een gezonde relatie spreekt. Zijn conclusies?

Tevreden partners spenderen meer tijd samen dan minder tevreden koppels , maar verstikken elkaar niet. Elke partner krijgt voldoende ruimte voor eigen activiteiten.

Koppels in een gezonde relatie zijn vooral bereid naar elkaar te luisterenen hun gedrag te veranderen als dat nodig is.

Als de ene partner negatief gedrag vertoont, zal de andere dit toeschrijven aan externe en tijdelijke factoren, niet aan negatieve karaktertrekjes van de partner.

Geen regels om de regels: in een gezonde relatie blijven de partners soepel.

Ruzies kunnen heilzaam zijn, maar in een gezonde relatie reageert de ene partner altijd met positieve acties op zowel de negatieve als de positieve gevoelens van de andere.

Laat alle angsten varen

Liefde blijft de basis van elke duurzame relatie (Gheskiere omschrijft liefde heel mooi als “angst laten varen”). Bijna zo belangrijk is een goede communicatie. En dat hoeft echt niet alleen praten te betekenen. Het succes van een langdurige relatie zit hierin dat de partners elkaars lichaamstaal begrijpen en liefdevol gedrag tonen – ook na 20 of 30 jaar huwelijk.

Wat betekent liefdevol gedrag concreet? Gheskiere: “Positieve woorden gebruiken (hem of haar bevestigen in de positieve dingen die hij of zij doet), op bepaalde momenten de ander je onverdeelde aandacht geven, geschenkjes krijgen en geven, dingen voor je partner doen waarvan je weet dat ze iets voor hem of haar betekenen, en lichamelijk contact (zoenen, omhelzen, een klopje op de rug, elkaars hand vasthouden, vrijen).”

Eens we alle angst hebben laten varen, is het heilzaam de relatie te onderhouden met symbolische acties. Enkele originele tips die Paul Gheskiere geeft.

Gebruik weer eens een koosnaampje.

Vergeet de ochtend- en nachtzoen niet.

Stuur dagelijks een sms-berichtje naar je partner.

Leg alle geschillen bij voor je gaat slapen.

Blijf zitten terwijl je spreekt. Emoties zullen hoger oplopen als je staat.

De meeste ruzies spelen zich af in de keuken. Denk ook eens aan de tuintafel buiten, een restaurant of samen-in-bad om geschillen uit te praten. n

Karima Amrous en Ludo Hugaerts – Foto’s Eddy Vangroenderbeek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content