In de Museumtuin van Gaasbeek worden groenten en fruit geteeld zoals in de 18de en 19de eeuw. © MUSEUMTUIN GAASBEEK / EDDY VANGROENDERBEEK

De Kasteelparken van de Brusselse adel

Als de adel de drukte van Brussel achter zich wou laten, trok ze naar het Pajottenland. Van oude versterkte burchten maakte ze lusthoven met mooie parken en tuinen. De kastelen en domeinen van Gaasbeek, Groenenberg en Coloma liggen dan ook op een steenworp van de hoofdstad. Een wandellus van een dikke 17 km verbindt hen. Het bekendste kasteel is dat van Gaasbeek. Het dank zijn faam aan zijn excentrieke ontwerpster, markiezin Arconati Visconti, én aan de tentoonstellingen die er worden georganiseerd. Nu het kasteel door renovatiewerken tot 2023 dicht blijft, loont het de moeite het domein te ontdekken, met o.a. een barokke kapel, een neogotische schuur, een paviljoen en een classicistische triomfboog ter ere van Napoleon. In de Museumtuin worden bloemen, groenten en fruit geteeld zoals in de 18de en 19de eeuw.

Kasteel Groenenberg
Kasteel Groenenberg© 2009 TOM LINSTER

Aan de overkant van de Kasteelstraat, op grondgebied Vlezenbeek, wandel je het kasteeldomein Groenenberg op. Het kasteeltje werd in 1890 gebouwd. Je kan het niet bezoeken, maar de Engelse landschapstuin met een mooie collectie hortensia’s, azalea’s en rododendrons loont de moeite.

Via de Witse-boom, een beschermde lindeboom waar de tv-detective ging mijmeren met zicht op Brussel, wandel je naar het Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw. Qua landschap is dit het minst imposante domein van de drie, maar liefhebbers van rozen kunnen hier hun hart ophalen in de Rozentuin met meer dan 3.000 rozensoorten. Terug naar Gaasbeek gaat het langs de dorpjes Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem, met dorpskernen en oude schoolgebouwtjes die je terug naar de jaren 1950 katalpulteren. Misschien kom je op de Pastoorswandeling, het steile paadje tussen de twee dorpskerken, nog een priester in zwarte soutane tegen!

Route via wandelnetwerk Pajottenland, wandelknooppunt.be Gaasbeek, kasteelvangaasbeek.be en toerismevlaamsbrabant.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content