Het kasteel van Walzin

De Lesse, van bron tot Maas

De Lesse, van bron tot Maas

Grote-Routepaden langs onstuimige rivieren, die zich een weg door de rotsen banen in een quasi ongerept landschap: ze blijven publiekslievelingen. De Ourthe, de Semois en de Amblève hebben al enige jaren een eigen Grote-Routepad. Een van de meest bekende Ardense waterlopen – de Lesse – bleef wat achterop. Maar daaraan is nu ook verholpen: een gloednieuw Grote-Routepad, de GR17, volgt de Lesse van de bron tot aan de Maas.

Dit wandelpad heeft een wat ongewone Y-vorm, omdat het ook de mogelijkheid biedt om de Lhomme te volgen, een bijrivier van de Lesse, tot aan de samenvloeiing van beide rivieren. Het traject van de GR17 doet een aantal bekende plekken aan, zoals Han-sur-Lesse, Rochefort en Furfooz, maar laat je als wandelaar toch vooral genieten van veel rustige en schilderachtige uitzichten midden in de natuur.

Neem nu de Aiguilles de Chaleux, de kalkrotsen die in de buurt van Dinant boven het omringende bos uitpieken. Of de plek waar de Lhomme weer bovengronds komt na een lang onderaardse doortocht. Of nog: het op een rotspunt gelegen kasteel van Walzin en het kasteel van Ciergnon, de zomerresidentie van de koninklijke familie.

De GR17 is op zich al bijna 170 km lang. Toch biedt de bijhorende gids ook nog tien luswandelingen aan van zo’n 20 km elk, die telkens aansluiten op een deel van de GR17. Ze laten je kleine en weinig bekende zijdalen van de Lesse ontdekken, langs riviertjes die luisteren naar namen als Our, Almache, Wéri en Masblette.

De GR17-gids ‘La Lesse et la Lhomme par les GR’ (enkel in het Frans) kan je kopen via groteroutepaden.be

Wilde riviertjes blijven publieks-trekkers
Wilde riviertjes blijven publieks-trekkers© SGR – J. MAQUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content