© Getty Images/Maskot

De pensioenhervorming uitgelegd

De pensioenhervorming, die algemeen als light wordt bestempeld, telt drie essentiële punten: een extra voorwaarde voor het minimumpensioen, een herwaardering van deeltijds werk en een nieuwe pensioenbonus.

Talloze uren onderhandelen zijn er in gekropen, toch heeft de berg een muis gebaard, vinden veel analisten. Het regeerakkoord over de pensioenhervorming beperkt zich dan ook tot drie punten. Er wordt met geen woord meer gerept over het deeltijds pensioen of de zware beroepen. En aan de verschillen tussen de pensioenstelsels van loontrekkenden, zelfstandigen en ambtenaren wordt (voorlopig?) evenmin geraakt. Idem wat betreft het vervroegd pensioen op 60 jaar voor wie 42 jaar heeft gewerkt.

We zoomen in op de drie punten die wel veranderen en leggen de minister van Pensioenen de kritiek van de experts voor. Wat hier volgt, is evenwel gebaseerd op het regeerakkoord. Dit is nog geen definitieve wettekst. Er kunnen dus een aantal zaken nog finaal anders uitdraaien. Maar zodra een definitieve tekst in het Staatsblad verschijnt, wordt de nieuwe wetgeving door de federale pensioendienst automatisch toegepast op jouw toekomstige pensioen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content