De eilandtuin in de kasteelvijver. © belgaimage

De thematuinen van Meise

De Plantentuin van Meise, wie heeft die nog niet bezocht, horen we je vragen. Waarom is die nog een uitstapje waard? Simpelweg omdat de plek sinds 2021 een ware verjongingskuur doormaakt en de plannen best ambitieus zijn. Die renovatie is vandaag nog in volle gang, en wordt jaar na jaar tastbaarder. Zo is er een nieuw serrencomplex in volle opbouw. De indeling van het park mag dan weliswaar grotendeels hetzelfde zijn gebleven, de vier nieuwe themawandelingen met vernieuwde bewegwijzering en infoborden, waarvan er telkens één varieert naargelang het seizoen, zijn zeker een uitstapje waard.

De grootste nieuwigheid zijn evenwel de zes thematuinen: de rozentuin, de middeleeuwse tuin, de geuren- en kleurentuin met planten die gebruikt worden voor parfums en tincturen, de culinaire tuin, de kasteeltuin voor het kasteel van Bouchout en de eilandtuin op een eilandje in de kasteelvijver. Onze voorkeur gaat uit naar die laatste. Hij werd vorig jaar in gebruik genomen en is het hele jaar door toegankelijk, maar in de zomer kan je er naartoe met een veerpontje. Deze wateroase biedt een eigentijds antwoord op de romantische Engelse tuinen, vooral door het kronkelpaadje dat over het water lijkt te lopen en je door een archipel van kleine waterbiotopen leidt: een moeras, een mangrove, een veen, een Japanse tuin... Rondom rond lijken bomen uit het water op te stijgen. Zeker een aanrader!

De voormalige pachthoeve, nu een plek voor een hapje en een drankje.
De voormalige pachthoeve, nu een plek voor een hapje en een drankje.© belgaimage

Meer weten? Plantentuin, Nieuwelaan 38, 1860 Meise, plantentuinmeise.be. De nieuwe eyecatchers zijn op hun mooist in volle lente wanneer alles weer in bloei staat.

In de nieuwe tuinen spatten de kleuren er van af.
In de nieuwe tuinen spatten de kleuren er van af.© belgaimage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content