Het Natuurpark van Viroin Hermeton. © thomas meunier

De Waalse natuurparken induiken

Wallonië telt 12 natuurparken. Dat zijn weliswaar geen uitgestrekte natuurreservaten zoals die in de VS, wel beschermde zones met specifieke kenmerken, waar bewoners in harmonie proberen te leven met de natuur die hen omringt. Bijna al deze natuurparken schurken tegen de grenzen van het Waalse gewest aan. Ze zijn rijk aan landelijk schoon, bossen of water, herbergen tal van erfgoedparels, knappe dorpjes, vakantiehuisjes en sfeervolle restaurants waar het goed toeven is.

Het Natuurpark Hoge Venen is het bekendst, andere zijn dat veel minder en dus een garantie voor wandelingen zonder dat je veel mensen tegen het lijf loopt. Zoals het Natuurpark Plaines de l’Escaut, dat een groot deel van Picardisch Wallonië inneemt. De lui kronkelende Schelde en Dender zorgen hier voor veel vijvers, moerassen en kanaaltjes. In dit natuurpark ligt ook Beloeil, een van de mooiste kastelen van ons land, en de oude steenkoolmijn van Bernissart, waar tientallen iguanodonfossielen werden opgegraven.

Nog een voorbeeld is het Natuurpark Sources rond Spa, waar water de hoofdrol speelt. Goed voor 300 km waterloopjes en tal van bronnen, in een zeer bosrijke omgeving met zeldzame biotopen zoals turfgronden, venen, heide...

De Waalse vereniging van Grote Routepaden bracht twee wandelgidsen uit, die ook 36 luswandelingen van elk zo’n 20 km bevatten in de verschillende Waalse natuurparken. In tegenstelling tot de grote routepaden, kom je aan waar je gestart bent, wat de wandeltocht een stuk eenvoudiger maakt.

Meer weten? grsentiers.org, parcsnaturelsdewallonie.be/nl

Het Natuurpark van de bronnen van Spa.
Het Natuurpark van de bronnen van Spa.
Het Natuurpark van de zuidelijke Ardennen.
Het Natuurpark van de zuidelijke Ardennen.© thomas meunier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content