Het uitzicht vanop de heuvelkam op de Bovenmaas loont de moeite. © MAES CHRISTIAN (C)OTH

De watervalletjes van de Bovenmaas

Eén van de mooiste wandeltochten in de regio Bovenmaas, tussen Dinant en Givet, loopt langs zacht klaterende watervalletjes. Daar werden verschillende wandelingen van 6 tot 12 km elk samengebracht in de Promenades des Cascatelles. Ze vertrekken op het plateau van Famignoul of dat van de Maas zelf. Zoals die welke vertrekt in Hastière en die welke start nadat je in Waulsort het veer naar de overkant hebt genomen (mei tot september).

Al deze wandelpaden hebben één ding gemeen: ze klimmen door de bossen omhoog en volgen dan de heuvelkam, met adembenemende uitzichten die al die verbrande calorieën de moeite waard maken. Steil beneden zie je dan bv. Waulsort liggen met zijn grote vintagehotels en villa’s van rond 1900, toen de gegoede burgerij de zomers aan de oevers van de Maas kwam doorbrengen.

De term cascatelles slaat op de aaneenschakeling van watervalletjes die zich van het ene bekken in het andere storten. Hun zachte geruis en plagerige spel met de rotsen maken elke wandelaar vrolijk. Het pad langs de watervalletjes is soms steil en verloopt daarom deels via trappen die het wandelen vergemakkelijken. Dat neemt niet weg dat de kuiten het soms zwaar krijgen wanneer je bv. van de Maasoever naar de heuvelkam klimt. Tegelijk nodigt al dat frisse groen en borrelende water uit tot deugddoende pauzes. Want niemand zegt dat je een marathon moet lopen. Hier ontmoet je eerder bosnimfen dan gehaaste kabouters.

hastiere-tourisme.be/nl

Het plagerige spel van het water met de rotsen.
Het plagerige spel van het water met de rotsen.© OTH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content