De zee als bron van genezing

De thalassotherapie maakt gebruik van al het goede dat de zee te bieden heeft: het water, het zand, de algen en natuurlijk ook het klimaat. Schitterend voor wie zichzelf eens lekker wil verwennen, maar vooral heilzaam bij tal van gezondheidsproblemen.

Aan het einde van de vorige eeuw ontstond een nieuw fenomeen: de welnesscentra, een versmelting van kuuroorden en schoonheidscentra. Jezelf eens lekker verwennen stond daarbij centraal. Daar is absoluut niets mis mee, integendeel! Maar we zouden er haast door vergeten dat de negentiende-eeuwse kuuroorden oorspronkelijk vooral bedoeld waren om allerhande gezondheidsklachten zoals artrose, eczeem of longaandoeningen te behandelen of de gevolgen ervan te verlichten.

De zachte streling van water

Het contact met water is een plezier op zich: natuurlijk, verfrissend en rustgevend. Het water draagt ons en werkt relaxerend. Niet alleen geestelijk, want na een kwartiertje in het water gaan ook onze spieren ontspannen. Door de opwaartse druk van het water ontstaat een gevoel van gewichtloosheid, waardoor onze gewrichten in staat zijn bewegingen uit te voeren die voor velen buiten het water ondenkbaar zijn. Bovendien hebben spieren, pezen en gewrichten geen last van schokken, terwijl zij op het droge bij elke stap twee- tot viermaal het lichaamsgewicht moeten opvangen. In het water is de kans op kwetsuren dus veel kleiner.

De masserende druk van het water verbetert de doorbloeding en door de lichte vaatverwijding daalt de bloeddruk. Ook de veneuze bloedcirculatie wordt gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden en ook oedeem vermindert.

De zee biedt meer

De zee is een milieu dat bijzonder rijk is aan sporenelementen en minerale zouten. In thalassocentra wordt zeewater verwarmd tot 33 à 34°C zodat de huidporiën zich openen en de sporenelementen en mineralen makkelijker door de huid dringen. Maar niet alleen het water heeft een heilzame werking. De zeelucht is rijk aan jodium en heeft een tonisch en stimulerend effect op het lichaam. Zeemodder bezit pijnstillende, ontstekingsremmende en helende eigenschappen. Maar het waardevolst zijn wellicht nog de algen. Dit zijn zeeplanten die de eigenschap hebben de actieve bestanddelen van de zee zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen in hun cellen op te slaan. Een kilo algen bevat ongeveer evenveel werkzame ingrediënten als 100 000 liter zeewater!

Algen zijn bijzonder rijk aan mineralen zoals ijzer en koper, spoorelementen zoals chroom, kobalt, en selenium, vitamines A, B1, B2, E en aminozuren. Hun samenstelling aan mineralen, vitaminen en spoorelementen benadert sterk de verhoudingen in ons organisme, waardoor deze stoffen ook gemakkelijk worden opgenomen. Ze bevorderen de celstofwisseling in het vetweefsel en de afvoer van gif- en afvalstoffen. Algen versterken het afweersysteem en mineraliseren het organisme. Ze herstellen bovendien de vochtbalans in de huid zodat deze zich weer opspant en rimpels vervagen.

Behandelen met water

Een waterbehandeling kan onder diverse vormen worden toegepast. We overlopen de meest courante.

In een whirlpool of borrelbad wordt het zeewater tot 34 à 38°C opgewarmd. Hogedrukspuiten in de bodem en de zijwanden van het bad doen het water opborrelen. Naargelang de algen en de oliën die aan het water toegevoegd worden, kan een verschillende werking beoogd worden. Door de cyclische massage van het opborrelende water werkt de whirlpool bijzonder ontspannend.

In de straal- of jetdouche wordt u rechtstaand gemasseerd door een krachtige waterstraal die de therapeut op u richt. Naast een rechtstreekse tonifiërende werking op de spieren, bevordert de straaldouche de bloedsomloop. De werking wordt nog versterkt door het zoutgehalte in het zeewater.

Bij een r egendouche ligt u op de buik op een massagetafel waarboven een horizontale buis hangt met meerdere douchekoppen die minuscule druppeltjes zeewater op uw huid doen neerkomen. Dit geeft een zeer zachte en relaxerende massage. De lucht om u heen wordt door het neerstromende water geïoniseerd. De positieve ionen worden daarbij omgezet in voor uw gezondheid veel betere negatieve ionen.

Het hydro-acupressuurbad krijgt op vele plaatsen een andere naam maar het principe blijft overal hetzelfde: tientallen tot honderden stralen geven een onderwatermassage op alle belangrijke drukpunten van het lichaam. Stofwisseling, bloedsomloop en lymfecirculatie worden hierdoor flink aangezwengeld.

Algen en modder, een schat aan mineralen

Algen en zeemodder worden meestal toegepast onder de vorm van een pakking. Het lichaam wordt volledig ingesmeerd met een algenpasta of met zeemodder. Daarrond wordt meestal een plasticfolie en een thermisch deken aangebracht zodat mineralen en spoorelementen nog dieper inwerken. De combinatie van algen of zeemodder en warmte verzacht tevens de pijn in spieren en gewrichten.

Algen worden ook verwerkt in crèmes en oliën die gebruikt worden bij allerhande massages die een relaxerende of helende werking hebben.

Voor elk wat wils

De meeste thalassocentra hebben een zeer uitgebreid gamma van specifieke kuren. Het zou onbegonnen werk zijn die allemaal samen te brengen. Daarom kozen we een zestal courante gezondheidsproblemen uit en gingen op zoek naar een centrum dat voor dat bepaalde probleem een arrangement op maat aanbiedt. Vanzelfsprekend kunt u in al deze centra ook genieten van een uitgebreide lichaams- en schoonheidsverzorging, zwembaden, sauna’s enz. En natuurlijk bestaan er nog honderden andere degelijke thalassocentra overal ter wereld. Uw reisagent kan u zeker helpen bij het maken van uw keuze.

Sommige ziekenfondsen bieden hun leden ook de mogelijkheid bepaalde kuren aan gunstige voorwaarden te volgen. Informeer u hieromtrent vooraf bij uw mutualiteit. n

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content