Deutschland

Mijn zus is een stuk ouder dan ik. In feite zou ik haar een tweede moeder kunnen noemen, die me altijd in bescherming nam als de eerste zich boos maakte. Toen ik klein was, nam ze me al regelmatig mee naar optredens van de zangers uit die tijd en naar filmzalen die toen nog Forum, Eden, Luxor en ABC heetten. Ze had een voorliefde voor Duitse artiesten. Marika Rökk, Curd Jürgens, Heinz Rühmann en de muzikanten Helmut Zacharias, Kurt Edelhagen en Bert Kaempfert behoorden tot de familie. Op een of andere manier moet dat op mij indruk hebben gemaakt, want het eerste meisje waar ik echt verliefd op was, dat was zangeresje – nu gevierde actrice – Conny Froboess uit Wrietzen. Het is nooit tot een romance gekomen. Ze werd constant door die hatelijke Peter Krauss belaagd en later door Peter Beil gestrikt. Ik had het nadeel dat ik toen nog geen Duits sprak. Daar ben ik op de middelbare school hard aan gaan werken, ik schreef in het schooltijdschrift poëzie onder een Duits pseudoniem en studeerde nadien Germaanse Talen mét Duits.

Later overkwam me iets onvergetelijks. Ik woonde een jazzconcert bij in een studio in Keulen en werd er voorgesteld aan... Herr Werner Müller, dé Werner Müller die indertijd een fantastische big band leidde. Een aardig en bescheiden man. Dat valt me overigens op, telkens ik Duitse muzikanten interview: vriendelijk, mededeelzaam, geen flauwekul. Daarom word ik altijd zo nijdig wanneer weer eens iemand verkondigt dat Duitsers saai zijn en geen gevoel voor humor hebben. Het is pertinente onzin. En het wordt op vanalles toegepast!

Het Duitse voetbal saai? Als er één elftal ter wereld is dat aan mekaar hangt van spelers met flamboyante persoonlijkheden, dan is het Bayern München. Saai? Waar ligt Wittenberg waar Martin Luther uit protest tegen het dogmatisme en de machtshonger van het Vatikaan zijn 95 stellingen uithing? Waar slagen de groenen erin om relevante regeringsposten te bezetten? En dan heb ik het niet eens over al die grote filosofen zoals Kant, Hegel, Marx. Ook in de literatuur of de beeldende kunsten is Duitsland in geen enkel opzicht saaier dan om het even welk ander land.

De muziek hou ik tot het laatst: het grootste aantal muzikale genieën is Duitstalig: Mozart op kop, van Beethoven, Wagner, Schubert, Händel, Telemann. Ook later werden muzikale omwentelingen veroorzaakt door een Schönberg en een Stockhausen met de electronische avant-garde. Haydn heeft Duitsland bovendien het mooiste volkslied geschonken. In de jaren zestig helde mijn sympathie over naar het Engels: swinging London, daar kon niemand aan weerstaan. Maar vanaf nu zeg ik weer Georg Friedrich Händel in plaats van George Frideric Handel op zijn Engels.

En wie durft te beweren dat Conny saai was, daar reken ik persoonlijk mee af! n

Fred Brouwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content