Dit moet je weten over de grote pensioenprincipes

1 EEN VOLLEDIG PENSIOEN NA 45 JAAR

45 is nog altijd het belangrijkste getal als het over de pensioenen gaat. Je hebt pas een volledig pensioen na een loopbaan van 45 jaar. Als je langer werkt dan 45 jaar, kan je je pensioenbedrag wel verhogen. Werk je minder, dan krijg je een breukdeel van x/45ste. De 45 loopbaanjaren zijn ook belangrijk om in aanmerking te komen voor het volledige bedrag van 1.500 euro minimumpensioen (1.630 euro in 2024).

2 VERVROEGD PENSIOEN IS NIET HETZELFDE ALS MINIMUMPENSIOEN

Vervroegd pensioen wil zeggen dat je vroeger stopt dan de wettelijke pensioenleeftijd. Voldoe je aan de voorwaarden in punt 3, dan krijg je een pensioen voor je 65 bent. Iets anders is het minimumpen- sioen. Of je vervroegd met pensioen gaat of werkt tot je wettelijke pensioenleeftijd, er zal telkens worden gekeken of je recht hebt op een bepaald minimum.

3 VERVROEGD PENSIOEN: LEEFTIJD ÉN GEWERKTE JAREN!

Ben je 65 jaar, dan kan je met wettelijk pensioen. Vanaf 2025 zal dat op 66 jaar zijn en vanaf 2030 op 67 jaar. Het heeft dan geen belang hoeveel jaren je hebt gewerkt en hoeveel dagen je in elk van die jaren hebt gewerkt. Voor het wettelijk pensioen telt enkel je leeftijd. Iets anders is het vervroegd pensioen. Vervroegd betekent: stoppen voor je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt, vandaag dus voor 65 jaar. Dan telt niet enkel je leeftijd, maar wordt er ook gekeken naar het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Vandaag moet je 42 jaar gewerkt hebben als je wil stoppen op 63 jaar, 43 jaar als je stopt op 61 jaar en 44 jaar als je er op 60 jaar een punt achter wil zetten.

4 LOON TELT MEE, TOT EEN PLAFOND

Elk jaar dat je gewerkt hebt, bouw je een stukje van je werknemerspensioen op. Het jaarloon dat je verdiende wordt daarbij geherwaardeerd, maar ook begrensd. De loongrens is de laatste jaren opgetrokken. Tegen 2024 zal ze 9,86% hoger liggen dan in 2020. Van dit bedrag wordt dan 60% genomen. Al die stukjes samen vormen je pensioen.

5 STUDIEJAREN AFKOPEN LEVERT HOGER PENSIOEN OP

Zowel in de privé- als in de openbare sector leveren afgekochte studiejaren een hoger pensioenbedrag op. Maar je studiejaren afkopen laat je niet toe om vroeger met pensioen te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content