© istock

Draag zorg voor je huidbacteriën!

Probiotica vormen de inspiratie voor een nieuwe generatie verzorgingsproducten. Ze brengen de microflora die op het huidoppervlak aanwezig is en de huid gezond houdt, opnieuw in balans.

Sinds de wereldwijde bestseller De mooie voedselmachine van de Duitse Giulia Enders onderschat niemand nog het belang van een evenwichtige darmflora voor onze gezondheid. Op het huidoppervlak gedijt eenzelfde ecosysteem van bacteriën, gisten, schimmels en virussen: de microbiota, van het Griekse micro/klein en bios/leven. De precieze samenstelling ervan werd nog niet helemaal doorgrond, maar we weten wel al dat de gezondheid van onze huid er rechtstreeks verband mee houdt. Tijd dus om die microben en bacteriën goed te beschermen. Toch een verrassend advies in deze door hygiëne geobsedeerde samenleving.

Het menselijk lichaam telt tien keer meer bacteriën dan cellen, zo’n duizend miljard! Onze huid alleen al telt gemiddeld een miljoen bacteriën per cm2. Ze werken als een barrière en beschermen ons organisme, maar hebben te lijden onder schadelijke invloeden zoals het weer, vervuiling, geneesmiddelen, wrijving, zeep, schoonmaakmiddelen, enz. Vandaar de idee om de microbiota met de nodige zorg te omringen, niet alleen door milde cosmeticaproducten te gebruiken en de huid te beschermen, maar ook door de samenstelling van die microflora te optimaliseren. Daar komt een nieuwe generatie verzorgingsproducten aan te pas.

Microbiosmetica

Het gebeurt niet vaak dat er in de wereld van de cosmetica opzienbarend nieuws te rapen valt. Vandaar dat we stilstaan bij deze nieuwe producten. Ze bevatten een cocktail van antibacteriële, hydraterende, beschermende en kalmerende ingrediënten en halen de mosterd bij de probioticatechnologie: ze zorgen er dus voor dat de goede bacteriën op de huid gaan vermenigvuldigen. Daardoor is de bovenste huidlaag, het stratum corneum of de hoornlaag, beter bestand tegen de dagelijkse schadelijke invloeden. Cosmetica-producenten buigen zich voortaan dus ook over de basisrol van het huidoppervlak als toegangspoort tot en grootste orgaan van ons lichaam.

Er is weinig nodig om de huidmicrobiota uit evenwicht te brengen. Bij een opflakkering van eczeem, bijvoorbeeld, past de flora zich aan als reactie op te veel stafylokokken in de getroffen zone. Zo ontstond de idee om verzorgingsproducten te ontwikkelen die de aanwezige bacteriën opnieuw in evenwicht brengen. Momenteel slagen probioticacrèmes er nog niet in om ontbrekende bacteriën toe te voegen. Specialisten zijn er echter van overtuigd dat het binnen dit en drie jaar mogelijk zal zijn om met een wattenstaafje een DNA-staal van de huid te nemen en in 20 minuten de huidbacteriën in kaart te brengen zodat elk onevenwicht kan worden gedetecteerd of zelfs voorspeld.

Tot dan zullen we het moeten doen met verzorgingsproducten die voor een evenwichtige huidflora zorgen. Zoals Advanced Night Repair van Estée Lauder, op basis van de probiotica bifidus en lactobacillen. Of Bio-Beauté (Rééquilibrante) van Nuxe, waar een probiotisch complex de huid in evenwicht brengt. En de producten van Novexpert, die een actief prebiotisch bestanddeel bevatten dat goede bacteriën een duwtje in de rug geeft. Ook hyaluronzuur, dat ongeweste bacteriën doodt, is trouwens florafriendly.

Crèmes aanvullen met goede (gepersonaliseerde) bacteriën in plaats van schadelijke bewaarmiddelen: binnenkort kan het. Cosmetica van morgen zitten boordevol leven!

VIRGINIE DRAELANTS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content