
Een Chinees op benzine
Met zijn moderne look zou je de BIAC Beijing X55 gemakkelijk met een elektrische auto kunnen verwarren. Dat is hij dus niet, want er zit een benzineturbo onder de motorkap. Een aanrader?
Als je vandaag een Chinese auto ziet, denk je automatisch dat hij elektrisch is. Logisch, want de Chinese fabrikanten overspoelen de markt met hun auto’s op batterijen. Toch doen ze dat niet allemaal. BIAC, bijvoorbeeld, blijft verbrandingsmotoren aanbieden. In dit geval de Beijing X55, een forse SUV die op benzine rijdt en tegen een onklopbare prijs wordt verkocht.
Anders dan wat je zou denken, is de X55 geen gloednieuw model. Wel een heel grondige make-over waardoor hij nu 4,6 m lang is, zodat hij tussen de VW Tiguan en de Allspace-versie past. De BIAC combineert heel handig verschillende genres. Het platform is dat van de Mercedes Klasse B en de gerobotiseerde versnellingsbak is bij Volkswagen geleend. De motor is wel helemaal huisgemaakt: een 1.5 l turbo van 177 pk met een theoretisch verbruik van 7,2 l/100 km en een CO2-uitstoot van 178 g/km. Merk op dat BIAC ook een lpg-conversie aanbiedt. De garantie blijft van toepassing en de uitstoot daalt dan naar 158 g CO2/km.
Make room!
Het interieur van de Beijing X55 is minimalistisch maar geslaagd. Het dashboard oogt sober en alle bedieningsfuncties zijn op de interface verzameld. Dat maakt hun gebruik soms wat ingewikkeld, want je moet via het centrale scherm passeren om tot bij de functies te geraken. Het is ook jammer dat er niet goed over de menu’s nagedacht is. Zo moet je (te) veel handelingen uitvoeren om bijvoorbeeld de airco te regelen. Dat kan beter!
Op de afwerking valt dan weer niets aan te merken. Bovendien zitten de voorstoelen – geïnspireerd door die van de Lamborghini Urus – heel comfortabel. Achterin is er voldoende ruimte, maar de koffer is te klein: 350 liter is echt heel weinig, zeker bij de lpg-versie, waar de tank de extra ruimte onder de vloer inneemt. Met de achterbank neergeklapt bereikt de koffer 1.400 liter volume. Behoorlijk. Voor het overige heeft BIAC veel aandacht voor de veiligheid, met een heel geavanceerde technologische uitrusting: adaptieve snelheidsregelaar, automatische noodremmen, dodehoekdetectie enzovoort.
Overtuigende prestaties
De dynamiek van de Beijing X55 ontgoochelt niet. Hij mist misschien wat pit, maar doet zijn werk als gezinsauto zoals dat hoort. Hij gedraagt zich uitstekend en voorspelbaar, ook dankzij de vering die een voorbeeldige wegligging en comfort garandeert. De geluiddemping behoort tot de middenmoot. De motor heeft geen problemen met het gewicht van de X55 (meer dan 1,5 ton) en toont zich net als de gerobotiseerde versnellingsbak met 7 verhoudingen soepel en vlot. Kortom, hier hebben we een Chinese auto die niet voor de beste Europeanen moet onderdoen. Hij is des te aantrekkelijker omdat hij ook betaalbaar blijft: 31.490 euro voor een buitengewoon volledige uitrusting, dat is goed nieuws in deze crisistijd.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier