Een en al lavendelgeur

Het huwelijk van de Alpen en de Provence is een ongerept en adembenemend landschap met onstuimige waterlopen en oneindige bloemenvelden. Wij volgen de lavendelgeur in de Alpes-de-Haute-Provence.

In deze van kleuren, geuren en licht overgoten streek kiezen we voor de makkelijke weg en starten met een ballonvaart over de bonte lappendeken rond Forcalquier. Bij zonsopgang treffen we elkaar te midden de velden. 4×4’s laden het materiaal uit, terwijl we koffie drinken en de voorbereiding gadeslaan. Door de toevoer van warme lucht ontvouwen twee ballonnen hun bolle buik en maken zich klaar om op te stijgen. We verlaten haast onopgemerkt de vaste grond. Op 1.000m hoogte laten we ons meevoeren door de grillige wind, hoog boven de velden met lavendel, salie, tarwe en zonnebloemen die de dorpjes van de Provence met elkaar verbinden. De kleuren zijn oogverblindend. Na een uur landen we met een kleine kanteling midden in een tarweveld.

Aromaworkshop

Niet ver van het charmante Forcalquier houden we halt in Mane. We bezoeken er Florame, al meer dan 20 jaar expert in biologische cosmetica en etherische olie. Een met plantenperken afgezoomde laan die explodeert van kleuren en geuren leidt naar het hoofdgebouw waar workshops plaatsvinden over de extractie van etherische olie en de toepassingen ervan. De zomer is het toeristische hoogseizoen, maar ook de drukste periode voor de olieproductie. Een vrouw arriveert met enorme bundels kerrieplanten die ze net heeft afgesneden. De lange stengels met zilverkleurige blaadjes laten een kerriegeur achter op je vingers. Je hebt 1.000 kg bloemen nodig om één liter olie te distilleren, een krachtig wapen voor een stralende huid. De kerrieplant is heilzaam tegen blauwe plekken, heelt wonden, bevordert de bloedsomloop en verstevigt het huidweefsel. Enkele druppels in je dagcrème volstaan om komaf te maken met couperose en acné. Tijdens een workshop stellen we ons eigen schoonheidselixir samen. Na afloop wanen we ons aromatherapeuten en plunderen het winkeltje waar je alles vindt om brouwsels te bereiden die je huis ontsmetten, je verjongen en je wasgoed lekker laten ruiken.

We rijden een halfuur naar het noorden en stoppen in Banon, een dorp op het Albionplateau bekend om zijn in kastanjebladeren gewikkelde geitenkaasjes. Op het dorpsplein zwichten we voor de vleespastei in korst en de droge worst. Boekhandel Le Bleuet is een echte grot van Ali Baba voor lectuur over etherische olie.

Lavendelroutes

Er kronkelen verschillende lavendelroutes door de Provence. Onze route brengt ons in Oppedette, een zonovergoten dorp van 15 inwoners, dat aan een spectaculaire bergengte grenst die veel wandelaars lokt. We reizen verder naar het beroemde plateau van Valensole waar op 800 km2 lavendel wordt geteeld. Om die ten volle te bewonderen moet je begin of midden juli komen, wanneer de bloemen en velden felblauw tot magenta kleuren. Na de pluk worden de bloemen ter plaatse gedistilleerd voor de productie van etherische olie. De lavandula angustifolia is een polyvalente plant. Ze werkt kalmerend, kramp- en pijnstillend, ontstekingsremmend, ontspannend en bloeddrukverlagend. Ze verbetert de bloedsomloop, houdt insecten op afstand, verzacht hun beten, pept je huid op, verzorgt puistjes, ontsmet je huis en geeft een geraffineerde toets aan je gerechten.

Chinese invasie

Wanneer we aankomen op het eindeloze paarse plateau geloven de we onze ogen niet. Elke zomer spelen zich hier dezelfde taferelen af: duizenden jonge Chinese paren bestormen de lavendelvelden met parasols om zich te laten fotograferen. Voor hen is dit mooie plekje in de Alpes-de-Haute-Provence dé favoriete bestemming sinds de Chinese tv-reeks Dreams Link, die voor een stuk hier gedraaid werd, in 2007 op tv kwam. Handelaars wrijven zich in de handen nu hun omzet verdriedubbeld is. Zodra je wat meer richting Moustiers-Sainte-Marie en Le Lac de Sainte-Croix gaat, verschijnen er nieuwe lavendelvelden waar geen bezoeker te bekennen valt. Op de achtergrond vervlechten de groene bergen met de Verdon. Moustiers-Sainte-Marie, onderaan de bergengte, is een pareltje. Het staat bekend om zijn meester-pottenbakkers en vormt de westelijke poort van het natuurpark van de Verdon. Via de smaragdgroene strook beneden, kan je het Martelpad nemen dat 14km door het hart van de canyon loopt. Wij kiezen opnieuw de makkelijke route van Moustiers naar Le Palud-sur-Verdon, waar we een elektrische fiets huren, het ideale transportmiddel om de Route des Crêtes te verkennen.

TEKST EN FOTO’S, CAMILLE J.S./PEPITE PRODUCTION

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content