Een topjaar

Onze kust beleeft een topjaar, zo vernemen we. En dat houdt in de nazomer zeker niet op!

T.e.m. 7 september, strand Zeebrugge kant Noordzijde, 10-23 uur (kassa tot 22 uur), toegang euro 9 (65+ euro 7, kinderen 6-12 j. euro 5). Info: tel. 050 20 04 65

2003 Beaufort, tot 28 september. Info: tel. 070 22 50 04

Vitamine C in het struikgewas

Vanaf eind augustus tot in december kleuren de duingebieden van onze kust helder oranje dankzij de bessen van de duindoorn. Grote partijen van deze struik vindt u onder meer in de bossen rond het Zwin en tussen De Haan en Blankenberge. Veel duindoorn komt u ook tegen langs het Doornpannepad (8 km, Koksijde, info: tel. 058 53 21 21) en het Westhoekpad (door het Westhoek-natuurreservaat, 7 km, De Panne, info:

tel. 058 42 18 18).

Deze bessen zitten barstensvol vitamine C en zijn eetbaar maar zuur. Daarom kunt u ze het best verwerken tot confituur. Let op bij het plukken: de struiken zijn erg stekelig.

Aanraders op Monumentendag

Bent u op 14 september aan de kust, profiteer dan van de Open Monumentendag om uitzonderlijke sites gratis te bezoeken. Onze aanraders: de Belle-Epoquevilla’s in De Panne (Hoge Duinenlaan 12 en 20), het vernieuwde Ten Duinen-abdijcomplex in Koksijde, de veldbatterij van Lombardsijde (Bamburgstraat), Domein Raversijde, Fort Napoleon, de vuurtoren in Blankenberge en de Margaretakerk in Knokke. De meeste zijn open: 10 – 12 en 14 – 18 uur.

Een stad van zand en water

Een zandoorlog is het niet geworden, maar de concurrentie tussen de monumentale zandsculpturen van Blankenberge en Zeebrugge is er wél. Wij bestaan het langst (zeven jaar), zeggen ze in Zeebrugge, we zijn het grootst (30 000 m2) en we voegen er ijs- en watersculpturen aan toe!

In elk geval kunt u hier tot 7 september gaan kijken naar een spectaculaire reconstructie van het middeleeuwse Brugge. Na zonsondergang is het effect nog indrukwekkender door de fakkels en de sfeerverlichting. U loopt door steegjes en straatjes, en geregeld staat u oog in oog met Suske en Wiske en Kiekeboe. In een tent wordt het middeleeuwse Brugge opgeroepen met een klank- en lichtspel en in een andere tent wacht een schouwspel van hoogtechnologische watersculpturen, geschapen door 35 000 liter water en honderden spuitkoppen. In de ijsbar ten slotte krijgt u kippenvel bij het kijken naar wonderlijke ijssculpturen.

Onze grote zomerrally: tot 31 augustus

Vergeet het niet: uw inzending voor de grote zomerrally van Plus Magazine aan de Belgische kust (zie het nummer van juli) moet ten laatste op 31 augustus toekomen op dit adres:

Plus Magazine-Zomerrally, Raketstraat 50 bus 10,

1130 Brussel. Of via het faxnummer 02 702 46 02! n

De Beaufortpaarden

Te oordelen naar de graffiti op het infobord vormen de in elkaar gestrengelde paarden van de Belgische Berlinde De Bruyckere het kunstwerk van 2003 Beaufort dat de bezoekers het meeste schokt. Ze lijken ook zo echt, zoals ze daar hangen aan hun 10 meter hoge paal en in hun omhulsels van paardenleer. Tegelijk straalt het werk rust en intimiteit uit û het verzoent liefde en lijden. Die uitstraling heeft ook te maken met de locatie: midden in de duinbossen tussen De Haan en Wenduine (wandelen of fietsen doet u langs het Duinbossenpad, parkeren aan tramhalte ‘Zwarte Kiezel’).

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content