
Elektrotoestellen hergebruiken
Gereviseerde elektrische apparaten zijn helemaal in. Je drukt de prijs en je doet iets voor het milieu en de lokale werkgelegenheid. Maar wat met de kwaliteit en de waarborg?
In 2022 kregen meer dan 400.000 elektrische apparaten een tweede leven via de kringwinkels. Een stijging van 52% in een jaar tijd. En het einde van deze opmars is nog niet in zicht. HERW!N en Ressources, de federaties van sociaal circulaire ondernemingen, willen samen met Recupel, dat instaat voor de recyclage van elektrische en elektronische toestellen, het aanbod van winkels voor hergebruik verder uitbreiden via een betere sortering in de containerparken. Tweedehandswinkels zullen in de toekomst ook meer herstellingen kunnen uitvoeren, doordat ze gebruik kunnen maken van nieuwe technologieën en specifieke databanken.
Over welke elektrotoestellen gaat het? Bijna 95% van de herverkochte apparaten betreft klein elektro – een koffieapparaat, mixer of blender, maar ook bureau- en muurlampen, elektrische schroevendraaiers en laptops. Verder werden er ook zo’n 10.000 koelkasten, 5.000 wasmachines en aanverwante toestellen en 4.500 tv’s en beeldschermen verkocht.
Hoeveel kosten ze en welke waarborg geldt er? Erkende kringwinkels hanteren een hele reeks gemeenschappelijke principes, zoals de traceerbaarheid, de opleiding van het personeel en de kwaliteits- en veiligheidscontroles. De toestellen goedgekeurd voor verkoop hebben een garantie van één jaar en kosten gemiddeld een derde van hun nieuwe equivalent.
Wat is de toegevoegde waarde? Naast het prijsvoordeel voor de consument, verlengt het hergebruik en de herstelling van elektrische apparaten aanzienlijk hun levensduur. En ook vanuit milieu- oogpunt is dit interessant, want er zijn minder grondstoffen en energie voor nodig.
Andere voordelen? “Er is ook een sociale impact. Door opleidingen aan te bieden en/of banen te creëren voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt uit de boot vallen”, bevestigt Franck Kerckhof, woordvoerder van de federatie Ressources. “We mogen dit economische aspect niet vergeten. Via dit systeem kan een deel van de herstellingsactiviteiten, en bij uitbreiding de expertise, in België blijven.”
Hoe kan je zelf je steentje bijdragen tot deze duurzame evolutie? Op twee manieren. Door aan hergebruik te denken als je van plan bent een nieuw toestel aan te kopen. En door op een slimme manier je gebruikte of ongebruikte apparaten van de hand te doen. En daar heb je verschillende opties. Je kan ze inleveren bij een kringwinkel, recyclagepark, een zaak die elektrotoestellen verkoopt of een supermarkt. Daarnaast is er ook Recupel Retour, waarbij je je oude elektro zelfs kan meegeven met de postbode wanneer die een pakje bij jou komt afleveren. Je moet enkel een verzendlabel aanvragen en afdrukken. En het pakket mag niet meer dan 30 kg wegen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier