Factuur betwisten

Een vergissing of onregelmatigheid vastgesteld in je factuur? Ga te rade bij je ziekenfonds!

Elke technische verstrekking van een arts genereert een nomenclatuurcode, die vervolgens wordt omgezet in een factureringscode. De wet staat niet toe dat er aan die codes extra kosten worden toegevoegd. Maar vergissingen zijn mogelijk. Zo is uit onderzoek gebleken dat ziekenhuizen de factuur aandikken met onwettige kosten zoals ereloonsupplementen bij een opname op intensive care, terwijl dat niet mag. Ziekenhuizen verschuilen zich dan achter een coderingsfout.

Check daarom altijd aandachtig je ziekenhuisfactuur alvorens ze te betalen. Misschien zijn er ook dingen die je niet meteen begrijpt. Weet bijvoorbeeld dat de assistenten die je zorg verstrekken onder een arts-specialist vallen. Het is de naam van die laatste die op de factuur staat, ook al heb je hem nooit gezien. Dat is normaal.

Soms krijg je twee facturen voor één ziekenhuisopname, omdat de erelonen geheel of deels door de Medische Raad worden geïnd, het orgaan dat in het ziekenhuis de artsen vertegenwoordigt. In dat geval krijg je dus twee aparte facturen: eentje van het ziekenhuis en eentje van de Medische Raad.

Een arts mag je daarentegen nooit verplichten een eenpersoonskamer te nemen om ereloonsupplementen te kunnen aanrekenen. Kies je bewust voor zo’n kamer, weet dan dat je factuur drie tot vier keer hoger kan uitvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content