Film, spektakel, cultuur & vorming

Deze gids werd samengesteld op basis van de gegevens en tarieven op 15 januari 2004 n

De Plus-3-Pas

De Plus-3-Pas is gratis. U kunt hem bij uw gemeentebestuur in Vlaanderen en Brussel aanvragen in het jaar waarin u 55 jaar wordt (zelfs al verjaart u pas in december). Neem een recente pasfoto mee.

Dit ouderenpaspoort is niet aan een inkomen gebonden en gaat uit van de Vlaamse Gemeenschap. In principe krijgt u een korting van 10 tot 20 % op voorstellingen en sociaal-culturele activiteiten die met overheidsgeld ondersteund worden. Toch geldt ook hier géén eenvormigheid. Met deze pas krijgt u korting in de meeste openbare musea van Vlaanderen en Brussel, maar ook in de meeste culturele centra – en dit niet alleen voor heel wat voorstellingen maar ook voor de cursussen die er worden georganiseerd. De Vlaamse Opera aanvaardt de pas dan weer niet. Onze tip: lees elke maand de cultuuragenda in Plus Magazine. Daar worden ook de kortingen voor tentoonstellingen en evenementen vermeld!

Naar de bioscoop...

Vele bioscopen in Vlaanderen erkennen de Plus-3-Pas. In alle bioscopen van de Kinepolisgroep betaalt u euro 6 in plaats van euro 7. Het pasje geldt ook in de Sphinx (Gent), Studio (Leuven, Geel, Diest, Herentals, Tervuren), Cartoon’s (Antwerpen) enz.

... of de schouwburg

De meeste gesubsidieerde Nederlandstalige theatergezelschappen bieden een korting, maar de leeftijdsgrens verschilt. In ’t Arsenaal (Mechelen) krijgt u korting vanaf 55 jaar, in de KVS (Brussel) en het Publiekstheater (Gent) vanaf 60, in het Toneelhuis (Antwerpen) vanaf 65 jaar.

Om welke voorstelling het ook gaat, u doet er altijd goed aan, bij het bestellen van kaartjes te vragen of er een seniorenkorting wordt gegeven. Doe dit ook als u reserveert via een ticketcentrale.

Cursussen

De cursussen in de lokale dienstencentra zijn vaak erg voordelig en in principe toegankelijk vanaf 50 jaar.

Eind vorig jaar hebben alle volkshogescholen in Vlaanderen zich gegroepeerd in Vormingplus. Wie minder dan euro 1500 (alleenstaande) of euro 2200 (gezin) per maand verdient, betaalt een tarief dat 20 tot 25 % lager ligt. Info bij de koepelorganisatie Socius, tel. 02 215 27 08 en www.socius.be

“Natuurlijk geven we korting. We zijn er niet alleen voor de yuppies!”

Voor alle voorstellingen geeft deSingel in Antwerpen 15 tot 20 % korting vanaf 65 jaar op vertoon van de identiteitskaart. “Die korting is snel bekend geworden”, zegt woordvoerster Kristien Gerets. “Het gaat bij ons om een bewuste keuze. We zijn er niet alleen voor jongeren en yuppies, maar voor alle generaties. Die korting verlaagt wel degelijk de drempel, dat merken we goed. Niet alle senioren zijn kapitaalkrachtig.”

UGC: waarom we de seniorenkorting afschaften

Begin december 2003 hebben alle UGC-bioscopen het seniorenticket (euro 5,60 in plaats vanaf euro 7,90) afgeschaft. Sylvianne De Laet (UGC): “Steeds meer oudere bezoekers kozen voor onze abonnementsformules omdat die nog goedkoper uitvallen dan het seniorenticket. Eén voorbeeld: met onze Kaart 5 (euro25,90) kunt u naar keuze vijf films zien tussen zondagavond 19 uur en vrijdagavond 19 uur. Dat komt neer op euro 5,18 per film. De kaart is niet geldig op zaterdag en op zondagnamiddag, maar vele oudere filmfans verkiezen toch de week boven het drukke weekend. En onze ochtendvoorstellingen (om 11 of 11.30 uur) zijn nog voordeliger: euro 4,60!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content