© BBP

Flessengeluk!

Toegegeven, als eindejaarsgeschenk is een fles drank niet bijster origineel. Maar dat wordt anders als je een minder bekend topbier of een bijzondere fles sterke drank van Belgische makelijk cadeau doet.

Versier eens een bier PINARD DE BRUXELLES

Al eens een grape ale gedronken? Dat is een bier waarbij druivenmost – in dit geval witte grenache uit de Languedoc – aan het brouwsel wordt toegevoegd. De bitterheid van de hop krijgt zo ronde en lichtzure toetsen. Als je dat vreemde bier-wijnhuwelijk enkele maanden in de kelder bewaart, kan de smaak nog verrassend evolueren. En er is ook een barrel aged versie die zeven maanden in houten vaten heeft gerijpt.

Pinard de Bruxelles, 8°, 15 euro voor 75 cl. Brussels Beer Project, beerproject.be

DR JUICE – SCHIZOPHRENIA, PARANOIA, STRABISMUS

De drie versies van dit bier lijken geknipt voor liefhebbers van single malt, want ze hebben mogen rijpen in whiskyvaten van August 17th en Laphroaig. Resultaat: een complexe smaakmix met, naargelang de versie, ongelooflijke hout-, madeira- of turftoetsen. Toppers!

Dr Juice, 11 of 12°, 11,5 euro voor 50 cl. Brasserie Nova Birra, novabirra.com/nl/bieren

DEUS, BRUT DES FLANDRES

Deze drank houdt het midden tussen bier en schuimwijn. Hij wordt eerst op de gewone manier in België gebrouwen en dan naar Frankrijk gebracht voor een tweede gisting volgens de traditionele methode, zoals die gebeurt bij champagne en de betere bubbels. Je krijgt dan een aperitiefdrank met fijne belletjes die je goed gekoeld (2 tot 4°C) moet degusteren.

Deus, Brut des Flandres, 11,5°, 14 euro voor 75 cl. Brouwerij Bosteels, bestbelgianspecialbeers.be

Sterke drank van de bovenste plank BITTER PLUS OULTRE

Met Plus Oultre serveer je een soort Spritz of Negroni met een Belgische twist. Deze kruidenbitter heeft lak aan industrieel geproduceerde drankjes: hij wordt gemaakt van bloedsinaasappels, met een knipoog naar de Gilles van Binche. De smaak is niet te bitter en niet te zoet en zorgt zo voor een lekkere en aparte aperitiefcocktail.

Plus Oultre, 20°, 40 euro voor 70 cl. Plus Oultre Distillery, gindebinche.be/nl

BLACK ALBERT & CO

De benaming Russian Imperial Stout staat voor zwart en behoorlijk fors bier met en hoog alcoholgehalte. Black Albert is zonder twijfel de beste Belgische versie hiervan. Je proeft een ware explosie van smaken met een mix van gebrande toetsen, chocolade, zwart fruit en zoethout. Hetzelfde bier dient als basis voor verschillende varianten zoals de Cuvée Delphine en de Black Damnation. De prijs kan oplopen tot die van een topwijn, maar ze zijn het waard.

Black Albert, 13°, 4 euro voor 33 cl. Black Damnation, 13°, 25 euro voor 75 cl. Struise Brouwers, struise.com

NOIR D’IVOIRE

Zin in een likeur met Belgische chocolade? Noir d’Ivoire is licht en niet-romig en wordt gemaakt met twee cacaosoorten van topkwaliteit uit Ivoorkust. Heel koel nippen is de boodschap. De combinatie van zoet (chocolade) en krachtig (cacao) zorgt voor een perfect afzakkertje na een feestmaaltijd.

Noir d’Ivoire, 17°, 10 euro voor 20 cl, 35 euro voor 70 cl. Distillerie de Biercée, bierceedistillery.com

CAROLUS SINGLE MALT

Bij bierbrouwen hoeft niets verloren te gaan. De Mechelse brouwerij Het Anker distilleert het moutbeslag van zijn tripel Gouden Carolus tot een echte single malt. Het resultaat is een licht gefruite whisky met mooie hout- en vanilletoetsen. En met al tal van internationale awards op zijn palmares.

Gouden Carolus Single Malt, 46°, 35 tot 60 euro voor 70 cl. Brouwerij-stokerij Het Anker, hetanker.be

SIR CHILL GIN 0,0%

Proosten met stijl, maar zonder alcohol? Sir Chill is een rasechte, originele gin op basis van tabaksplanten. De bedenkers zijn er bovendien in geslaagd een alcoholvrije versie te produceren met exact dezelfde geuren en smaken – tabak, amandel, vanille, mandarijn.

Sir Chill Gin, 0°, 20 euro voor 50 cl. www.sirchillgin.be/sirchillgin.html

Flessengeluk!
Flessengeluk!
Flessengeluk!
Flessengeluk!
Flessengeluk!
Flessengeluk!
Flessengeluk!
Flessengeluk!
Flessengeluk!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content