Geef oplichters geen kans!

De meeste datingsites hebben een filter ingebouwd die fraudeurs moet opsporen van bij de inschrijving: het systeem controleert de geldigheid van het e-mailadres, het IP-adres van de gebruiker, de profielfoto’s... “Nieuwe inschrijvingen worden manueel gevalideerd door een administrator”, legt Sébastien Darte van rendez-vous.be uit. “En mocht een verdacht profiel toch aan onze aandacht ontsnappen, dan kunnen gebruikers dat melden.” “Wij verrichten niet alleen een manuele controle, we hebben ook een systeem uitgedokterd dat ons een alarmsignaal stuurt wanneer het een bepaald type profiel detecteert”, klinkt het bij John Meuffels van 50plusmatch.be. “De website blokkeert meteen profielen die veel identieke berichten verzenden, verschillende talen gebruiken, met een combinatie van betaalmiddelen werken, knippen en plakken...” Maar zoals gezegd, volstaat zelfs dat niet altijd!

Twijfel je of een bepaald profiel wel echt is? Tik dan in een zoekmachine de naam van je gesprekspartner in: vind je geen enkel concreet spoor van zijn bestaan, dan kan dat verdacht zijn, vooral als die persoon naar eigen zeggen een kaderfunctie bekleedt, zelfstandige is of een job heeft met veel verantwoordelijkheid. Er bestaan trouwens waarschuwingssites met namen die al door oplichters werden gebruikt.

Je kan een profielfoto – of de foto’s die je toegezonden krijgt -ook zelf analyseren via Google Images. Sla de foto op je harde schijf op, ga naar www.google.be en klik op Afbeeldingen. Klik op het fototoestel en vervolgens op Een afbeelding uploaden. Selecteer de foto die je wil analyseren. Je krijgt dan een lijst met alle websites waarop deze foto al werd gebruikt. Zo kun je snel achterhalen of de foto klopt met wat je gesprekspartner vertelt!

Om aan de controle van de datingsite te ontsnappen, dringen oplichters er vaak op aan om het gesprek buiten deze site om verder te zetten, bijvoorbeeld via e-mail of Facebook. Het is verstandiger om op de datingsite te blijven en geen vertrouwelijke informatie (e-mailadres, thuisadres...) mee te delen, althans niet tot je de persoon in kwestie aan de telefoon hebt gehad of in levenden lijve hebt ontmoet. Een oplichter zal doorgaans een smoes verzinnen om telefonisch contact of een ontmoeting te vermijden.

Wees extreem voorzichtig met geld overschrijven, zelfs als dat naar een Belgische rekening is. “Oplichters werken niet enkel meer via ondernemingen zoals Western Union”, beklemtoont Olivier Bogaert, commissaris bij de Computer Crime Unit. “Soms schakelen ze money mules in, mensen die mee in het complot zitten en ermee instemmen dat er via hun rekening geld wordt versluisd. Het slachtoffer ziet dat het om een Belgische rekening gaat en denkt ten onrechte dat er geen kwaad opzet in het spel is.”

Val je toch ten prooi aan oplichterij, bewaar dan zoveel mogelijk bewijsmateriaal: e-mails, sms’jes, onlinegesprekken. En dien zo snel mogelijk klacht in voor oplichterij of afpersing, ook wanneer de oplichter vanuit het buitenland opereert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content