Geen paniek meer voor de kleerkast

Een belangrijke horde op weg naar een bruiloft is uw kleerkast: wat trekt u aan? Meestal staat op een uitnodiging aangeduid wat het bruidspaar vestimentair van u verlangt. Alleen... wie raakt er wijs uit aanduidingen als dressy casual, black tie optional of – trendy en nog erger – with a pimp of (gevolgd door pink, white, red...) Help, Kevin Strubbe!

“Als er geen dresscode vermeld wordt, ga er dan van uit dat u iets netjes aantrekt, geen jeans of sportschoenen. Voor de dames: geen blote navels. En uiteraard geen opvallend wit, waarmee u in het vaarwater van de bruid terecht zou kunnen komen.”

“De meest formele kleding is de white tie of cravate blanche. Dat betekent: de heren in rokkostuum met gesteven wit hemd en lakschoenen, de dames in een feestelijke avondjurk met diepe halsuitsnijding en lange handschoenen. Op uw armbanden na, horen juwelen onder de handschoenen.”

“Meer gebruikelijk is de black tie of cravate noire: ook formeel, maar met de heren in smoking en strik. Een goede raad: een geknoopte strik is ontzettend mooi, maar als u hem niet zelf kunt knopen, kiest u beter voor een voorgeknoopt exemplaar. De dames hullen zich in een feestelijke lange (avond-) of korte (cocktail) jurk, met halflange handschoenen. Een pantalon kan enkel als het een erg feestelijk exemplaar is, zeker geen mantelpakjes of andere kleding die veeleer bij een chique vergadering passen. Tenzij black tie optional of black tie invited vermeld wordt, dan kan de smoking indien u dat wenst vervangen worden door een donker pak met strik en kunnen dames eventueel een mantelpakje of losse kledingstukken in één kleur aan. Soms leest u ook creative black tie. Dan kunt u gerust een fantasietje toevoegen aan uw formele outfit. Bijvoorbeeld een zwart hemd onder uw smoking, of een speciale strik.”

“Als er avondkleding, avondtoilet of tenue de soirée op de uitnodiging staat, trekken de heren een smoking of donker pak aan, de dames een korte of lange avondjurk of eventueel een mantelpak in één kleur. Een variant is cocktailkleding: de heren in donker pak en de dames in korte jurk.”

“Stadskleding of tenue de ville is zoiets als nette kleding voor overdag: dames een mantelpakje – eventueel met broek – of een geklede jurk, heren in een donker(blauw) of grijs pak, zwarte schoenen en zwarte sokken.”

“Nog minder formeel is dressy casual. Dan kunt u geklede dagelijkse kleding aan. Jeans en korte broek zijn uitgesloten, maar een klassieke broek met een leuk jasje kan wel. Voor vrouwen kan een rok, maar niet boven de knie. En zeker geen blote navel.

Ten slotte is er nog casual: dan kan ook een nette jeans, met een hemdje erop. Maar géén sportschoenen, die zijn altijd uit den boze.”

Maar wat als er zoiets als with a pimp of pink of – erger nog: gothic/victorian – staat? “Tja, dan informeert u beter even bij het bruidspaar wat precies de bedoeling is. Meestal gaat het enkel om een discreet accent, ik neem aan dat het niet de bedoeling kan zijn van een huwelijk een soort carnavalfeestje te maken.”

En wat als nonkel Jos zich niet goed voelt in die opgelegde dresscode? Als hij zich beter voelt in een jeans? “Als nonkel het niet kan opbrengen om voor die speciale dag voor zijn nichtje of neef eens iets anders aan te trekken, dan zit hij niet echt veel met hen in, niet? Dan moet hij maar thuisblijven. Bekijk het eens van een andere kant: wie zich mooi uitdost voor een feest, heeft daar ook plezier aan. U gaat vanzelf meer rechtop lopen, en raakt bij de voorbereiding al in stemming.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content