Toasten op een behouden vaart op het Canal du Centre. © frank bahnmüller

Geruisloos genieten in een e-boot

Op steeds meer plaatsen in ons land kan je een elektrisch bootje huren en zonder vaarbrevet in alle stilte genieten op het water. Wij probeerden drie locaties in eigen land uit.

Op de Maasplassen in Noord-Limburg

Onnozelaars, roep ik naar de macho’s die ons met veel motorgebrul op hun jetski’s voorbijrazen op de Maas. Ze slaan de stilte waarvan we tot nu toe genoten aan diggelen. Een elektrische motor maakt immers geen lawaai, je hoort enkel het geklots van het water. Ik vaar bovendien met de toekomst, want ons elektrisch bootje is geprint in 3D uit gerecycleerd plastic. Rederij Stilsloep heeft de bootjes van a tot z zelf bedacht, een primeur.

We zijn in Kinrooi-Kessenich, in het noordoosten van de provincie Limburg. Aan weerszijden van de Maas, die de grens vormt met Nederland, zijn door natuurfenomenen en grindwinning plassen ontstaan. Onze aanlegsteiger ligt aan de Spaanjerd, een van de grootste plassen aan Belgische kant. Ons bootje wordt van knusse kussens voorzien en verhuurder Leo geeft uitleg over de besturing. Die is simpel: je geeft gas door het hendeltje naar voor te duwen, je vaart achteruit als je het hendeltje naar achter trekt. Hou je het hendeltje rechtop, dan blijft het bootje liggen. En het stuur bedien je als een autostuur. Maar maak vooral geen bruuske stuurbewegingen naar rechts of links, want dan ga je zigzaggen.

Op deze zomerdag zijn we niet alleen op het water, maar de plas is zo uitgestrekt dat we rustig kunnen glijden. Speedboten en jetski’s zijn hier niet toegelaten. Hier en daar moeten we uit de buurt van een grindbaggerschip blijven, maar verder is het vooral genieten van het weidse uitzicht. We steken de plas over en via een doorgang bereiken we de brede Maas. Hier zijn speedboten en jetski’s helaas wel toegelaten. Hun golfslag doet ons bootje flink walsen. Gelukkig kunnen we via de Maas snel andere plassen bereiken. Met veel plezier varen we wat verderop de Huyskensplas op, om weer volop te genieten van de stilte in dit natuurgebied. Omdat onze e-boot geen lawaai maakt, zwemmen zwanen ons nieuwsgierig tegemoet en blijven de stoere, zwarte Galloway-runderen ongestoord grazen op de oevers.

Meer weten? We voeren met een kleine e-boot, maar rederij Stilsloep heeft ook grotere boten. Aanlegsteiger: Botel Harbour, Agropolis Park 102, 3640 Kinrooi. Je kan de boottocht combineren met een overnachting in het boothotel aan dezelfde aanlegplaats. Boeken kan via stilsloep.be, 0489 03 08 49.

Op het Canal du Centre in La Louvière

Het contrast kan moeilijk groter: met een zeer eigentijds scheepje varen we tussen de getuigen van de industriële revolutie. De vzw Voies d’Eau du Hainaut verhuurt e-bootjes waarmee je zonder vaarbrevet kan rondtoeren op het historische Canal du Centre. Deze oude kanaalarm werd in de 19de eeuw met de hand gegraven en is erkend als Unesco Werelderfgoed. E-bootjes kunnen er ongestoord varen.De bediening is even eenvoudig als op onze vorige locatie, maar hier valt de afwezigheid van motorlawaai nog meer op. Het water oogt groen door het vele kikkerdril en de slierten onderwaterplanten. We glijden langs mooie bomen, woningen en een verroest koolmijnwagentje. De vele libellen en de meerkoetkuikens lijken zich niet aan ons te storen. Aan een kerktorentje houden we halt voor een glaasje cava.

Een minpuntje: het traject dat we mogen bevaren, is beperkt. Een klein uur volstaat ruimschoots om heen en terug te varen. Het traject wordt aan de ene kant dan ook afgesloten door een oude draaibrug en aan de andere kant door een hydraulische scheepslift. Deze parel van industrieel erfgoed dateert uit 1888 en biedt een indrukwekkend schouwspel wanneer we naderen. De lift overbrugt een hoogteverschil van 15 m en werkt met twee bakken, volgens het principe van de communicerende vaten. Reden genoeg om aan te meren en de constructie te bekijken. “We zijn een manier aan het voorbereiden waarop je in een bak van de lift kan varen en dan omhoog wordt getrokken”, vertelt Nicolas Matloka van de vzw. Zoals in de tijd toen België een industriële grootmacht was.

Meer weten? vzw Voies d’eau du Hainaut verhuurt e-bootjes van eind april tot 1 oktober. Aanlegsteiger: Cantine des Italiens, Rue Tout-Y-Faut 90, 7110 Houdeng-Goegnies. Hier bevindt zich ook een horecazaak en een museum over de immigratie van gastarbeiders. Boeken kan via canalducentre.be, 078 059 059.

Op de Leie rond Sint-Martens-Latem

De Leie tussen Gent en Deinze is wellicht het duurste stuk waterweg van ons land. Hier rijgen de chique villa’s zich aan elkaar, maar je hoef geen peperduur jacht te hebben om er te mogen varen. En het kan nu ook met een elektrisch bootje. Deinze is de aangewezen vertrekplaats als je het vaartuigje voor twee of drie uur huurt. Om oeverschade te voorkomen is de snelheid op de Leie immers beperkt tot 8 km/uur.

Gwen Vanhove van rederij BoooT legt in vijf minuten de besturing uit, die ook nu bestaat uit een stuur en een gashendeltje. Al merk ik snel dat deze sloep wel zeer wendbaar is. De eerste honderden meters ben ik dus vooral aan het zigzaggen. Tot vrouwlief het niet meer kan aanzien, het stuur overneemt en er wel in slaagt op koers te blijven.

Het eerste stuk van onze tocht richting Sint-Martens-Latem gaat langs industriële gebouwen, maar eens daar voorbij volgt de ene mooie Leiebocht de andere op, met aan bakboord het weidelandschap dat de Latemse schilders hebben vereeuwigd. Eendjes steken ons voorbij, want we varen nog geen 5 km/uur en dat is ook nodig. Aan de brug van Astene moet alle vaarverkeer immers door één van de drie bogen. Vanaf hier maken de huizen aan stuurboord plaats voor de villa’s van de Leie-oeverbewoners. Na elke kronkel in de rivier openbaart zich een andere stijl: van groot en pronkerig, tot hedendaags, over kasteeltjes met zuilen en veranda’s. Allemaal lijken ze te wedijveren om het strakste gazon dat perfect afloopt naar het water. In één van de tuinen is een garden party bezig. We zwaaien, maar krijgen geen reactie. Ons bootje is nu eenmaal geen luxejacht.

Het blijft rustig op het water en een paar keer zien we een reiger opvliegen. De combinatie van natuur en menselijke ijdelheid lijkt hier prima te werken. Eer we rechtsomkeer maken, houden we halt op een plek waar een grote treurwilg langs de oever zijn takken over het onze hoofden laat hangen. Behalve het klotsende water horen we enkel een koekoek. Een beetje het paradijs, toch wel.

Meer weten? We huurden een elektrische sloep van rederij BoooT. Vertrekken kan vanuit vijf locaties langs de Leie, maar ook in Nieuwpoort en Leopoldsburg zijn er vaaropties. Keuze uit verschillende boottypes en formules. Boeken kan via booot.be, 0476 57 18 18.

Picknick, taart of barbecue?

Een vaarbewijs of -brevet heb je niet nodig voor een tocht met een e-boot. De maximale snelheid bedraagt hooguit 10 km/uur. Bij de meeste verhuurders kan je kiezen tussen twee uur tot een hele dag. Probeer niet de hele tijd krampachtig te focussen op het stuur, maar tracht vooral te genieten.

Ideaal is een tocht met familie of een groepje vrienden, bijvoorbeeld om een verjaardag te vieren. Neem dan de tijd om stil te liggen op een mooie plek voor een drankje en de picknick of verjaardagstaart die je hebt meegenomen. En waarom niet barbecueën op het water? Een aantal verhuurders biedt barbecuebootjes aan, inclusief catering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content