JULIE WILLEMS, GEDRAGSTHERAPEUTE © GUY PUTTEMANS

Getsjilp in dromenland

Slapen vogels zoals wij? Dromen ze? Genieten ze op hun stok wel van een deugddoende nachtrust? Je hebt het je wellicht ook al afgevraagd, want de meeste vogels zijn overdag actief en slapen ’s nachts, net als wij. Dat maakt samenleven met je gevederde huisdier makkelijker, al hebben vogels wel meer slaap nodig: gemiddeld slapen ze tien tot twaalf uur per nacht aan één stuk door, maar meestal minder lang in de zomer dan in de winter. Voor het welzijn van je vogel is het dus belangrijk dat hij in een kalme, verduisterde omgeving tijdig op stok kan. Je kan de kooi afdekken met een doek, of je vogel ’s avonds met kooi en al naar een rustige, donkere plek verhuizen. Let daarbij op de juiste signalen: als je vogel zijn pluimen begint glad te strijken of wanneer ze met twee in één kooi zitten, mekaar beginnen schoon te maken, dan weet je dat ze klaar zijn voor dromenland.

Getsjilp in dromenland
© ISTOCK

Vogels met een kromme snavel, zoals papegaaien en parkieten, slapen rechtop op hun stok, met de ogen dicht, de veren verward en hun kopje ingetrokken of naar achteren gedraaid tussen hun veren. In die houding blijven ze lekker warm en behouden ze bovendien hun evenwicht. Ze hebben daarvoor een specifieke pees die hun tenen rond de stok klemt wanneer alle spieren in hun lijfje ontspannen zijn. Ze zullen met andere woorden niet gauw vallen!

Net als wij kennen vogels drie slaapfasen: een lichte slaap, een diepe slaap en een remslaap. Die laatste fase kenmerkt zich door een piek in de hersenactiviteit en wordt daarom ook wel de droomslaap genoemd bij de mens. We gaan er dus vanuit dat vogels ook dromen, met als grote verschil weliswaar dat ze perfect met één oog open kunnen slapen. Dit fenomeen wordt de unihemisferische slaap genoemd: één hersenhelft (hemisfeer) slaapt, terwijl de andere helft actief blijft. Dankzij die vaardigheid kunnen vogels naderende roofdieren tijdig opmerken en kunnen trekvogels al slapend vliegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content