© frank bahnmüller

Gewone mensen met een apart verhaal

“Mijn boeken zijn voor een stuk een eerbetoon aan de mensen die in de geschiedenis opduiken – al was het maar omdat we hun grafsteen terugvinden -, maar ergens door de mazen van de geschiedschrijving zijn geglipt. Terwijl zij toch ook ooit hard hun best gedaan hebben.” Het eerste boek van Rob Kindt (67) vertelde de tragische verhalen van gesneuvelde soldaten uit zijn dorp, Ingelmunster. “Ik was schepen bevoegd voor erfgoed tijdens de WOI-herdenkingen. Ik vond het frappant dat wij niets meer weten over de namen die op ons oorlogsmonument voor gesneuvelden prijken. Dus ben ik gaan uitzoeken wie zij waren en hoe ze gestorven zijn in de oorlog.”

Voor zijn tweede boek, Mors, duikt hij in de geschiedenis van het gezin d’Etampes, dat ooit in het kasteel van Ingelmunster resideerde. “Het is allemaal begonnen met anderhalve bladzijde in een boekje dat een baron ooit schreef over de geschiedenis van zijn kasteel. Er wordt kort uitgelegd wat er met het gezin gebeurde ten tijde van Filips De Goede, maar daarmee weet je nog niets. Ik kwam enkel te weten dat mijnheer d’Etampes de stiefzoon was van de hertog, mevrouw was hofdame van Isabella van Portugal. Het is het verhaal van een familie die de hoogste toppen van de maatschappij bekleedde en nadien de afgrond is ingedoken.” Aan het geschiedkundig correct verhaal werd een fictief moordmysterie toegevoegd waarin Rob de neergang op zijn eigen manier probeert te verklaren.

Als je de bron ontdekt waar je naar op zoek bent, krijg je een shot adrenaline. – ROB kindt

De hovelingen verhuisden in de 15de eeuw van het kasteel in Ingelmunster naar o.a. het paleis op de Coudenberg in Brussel, de prinsenhoven in Gent en Brugge, in het zog van de hertog. Maar Robs zoektocht speelde zich voornamelijk op het internet af. “Mijn belangrijkste bron is een doctoraat van een Franse prof die de rekeningen van Isabella van Portugal heeft uitgeplozen. Dan weet je wat mensen belangrijk vonden in die tijd. Maar soms was het lang zoeken naar een bron die ik absoluut wou gebruiken. Eén boek vond ik online in een tweedehandswinkel in Lyon. Als je dat ontdekt, krijg je een shot adrenaline.”

Rob Kindt, Mors, Bibliodroom, 24,95 euro, isbn 9789492515674

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content