© WIM KEMPENAERS

Greet Dieltjens is menopauzeconsulente

“Bleef de menopauze maar beperkt tot opvliegers! Het is zoveel meer en veel vrouwen weten niet hoe ermee om te gaan.” Greet Dieltjens (51) is kinesiste van opleiding en specialiseerde zich in verschillende paramedische disciplines zoals voedingsleer, podologie en huidtherapie. “Met mij werden ook mijn klanten ouder. Ik werd steeds vaker geconfronteerd met menopauzeproblemen, maar ik had niet de juiste kennis om die vrouwen te helpen. Zelf stond ik ook op een kruispunt in mijn leven: wil ik tot mijn 65ste hetzelfde blijven doen of ga ik een nieuwe uitdaging aan? De opleiding tot menopauzeconsulent is een relatief nieuwe opleiding. In Vlaanderen werken er zo’n 30 consulenten onder de hoede van beroepsvereniging Menofocus.”

Over de menopauze bestaan veel misverstanden. “80 procent van de vrouwen heeft er last van. Meer dan 30 klachten worden aan de menopauze gelinkt. Dat gaat van opvliegers, slapeloosheid, gewichtstoename, stemmingswisselingen tot diabetes, hartklachten, osteoporose of seksuele en relationele problemen.”

“Artsen geven aan weinig tijd te hebben om samen met de vrouw de problematiek uit te diepen. Bovendien mag niet iedereen zomaar een ‘pilletje’ nemen. Ik probeer een totaalplaatje te maken. Bij specifieke problemen verwijs ik door naar specialisten.” Voorkomen kan je de menopauze niet, maar je kan wel preventief ageren. “Gezonde voeding is heel belangrijk. Beperk alcoholgebruik, stop met roken en blijf bewegen. De menopauze is niet het begin van het einde maar een kans om te herbronnen. Durf vooruit te kijken en probeer het maximum te halen uit wat nog komen gaat.”

www.menofocus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content