Help, mijn valies is verdwenen!

Eindelijk zit u op het vliegtuig richting Domini-caanse Republiek. Dag regen en kou! Dag stress... Tot blijkt dat uw valiezen verdwenen zijn. Wat nu?

Als reiziger bent u beschermd door het Verdrag van Montreal, een wereldwijde overeenkomst die op 28 juni 2004 in de Europese Unie in werking trad. Ze voorziet bij een vliegreis in een schadevergoeding van ongeveer euro1200 per passagier in geval van verlies, vernietiging of beschadiging van bagage. Deze vergoeding geldt in principe per persoon maar als u als koppel maar één valies bij hebt, krijgt u uiteraard maar één keer de vergoeding uitbetaald. Het verdrag is wereldwijd van toepassing, dus zowel als u aankomt of vertrekt in een Europese luchthaven als wanneer u vertrekt én aankomt buiten de Europese Unie. Nadeel is dat u het bestaan en de omvang van uw schade moet bewijzen, wat in de regel vrij ingewikkeld is.

Een Europese verordening die sinds 17 februari 2005 van kracht is, biedt eveneens bescherming bij vliegproblemen (vertragingen, annulering, overboeking). Hoewel ze volledig losstaat van het Verdrag van Montreal, herhaalt deze verordening – tenminste wat verlies, vernietiging of beschadiging van bagage betreft – de vergoedingen die in het Verdrag voorzien zijn.

LET OP! Het gaat hier enkel om verlies van bagage bij een vliegreis. Reist u met de bus, dan bent u niet automatisch beschermd. Voor een treinreis bestaat er een vergoeding bij verlies van bagage in België, maar deze is zo ingewikkeld dat we u aanraden, net als voor een busreis, een bagageverzekering te nemen.

Wat doet u concreet?

Bij een vliegreis ontvangt u een genummerd ontvangstbewijs voor elk bagagestuk dat u inscheept. Bij verlies doet u een aangifte bij de luchthavendiensten ter plaatse, met het genummerde ontvangstbewijs in de hand. Aan de balie Verloren bagage laat u een PIR (Property Irregularity Report) invullen. Zonder deze documenten kunt u geen vergoeding krijgen. Voor meer concrete info kunt u surfen naar de website van de Europese Commissie DG Energie en vervoer: http://ec.europa.eu/transport/air-portal/. Klik op de Engelse titel (bijv. Legislation en The Montreal Convention) en nadien op nl voor de Nederlandse tekst.

Extra verzekering?

Wanneer u met de trein of de bus reist, is sowieso een goede bagageverzekering (diefstal, verlies of beschadiging) aan te raden. Maar ook als u met het vliegtuig reist, kan het interessant zijn een aanvullende verzekering te nemen. De tussenkomst van de vliegtuigmaatschappij dekt immers niet altijd de werkelijke waarde van uw bezittingen. Let ook op de uitsluitingen in de polis! Het verlies van brillen en gsm’s bijvoorbeeld, wordt meestal niet verzekerd.

TIP Goede bagageverzekeringen vergoeden ook de kosten voor het aankopen van de eerste noodzakelijke voorwerpen, meestal beperkt tot een bepaald bedrag. Vraag ernaar wanneer u een verzekering afsluit! n

Guy Kerstens, advocaat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content