Help, ons kind verbouwt!

Een maand of negen geleden zijn onze dochter en haar gezin begonnen aan een volledige renovatie van hun woning. Het begrip Hotel Mama kreeg op slag een nieuwe betekenis. Een dagboek.

Begin augustus 2022

“De politie is bij ons geweest!” De kleinkinderen roepen het ons meteen toe. Deze ochtend zijn dochter Eva, schoonzoon Bram en hun twee kinderen wakker gebeld door de politie. Twee agenten kwamen een klacht van een buurman wegens een bouwovertreding vaststellen. In de renovatieplannen is ook in een vrijstaand nieuw gebouwtje voorzien dat moet dienen als werkruimte. Om kosten te sparen hadden Bram en Eva al zelf de fundering van het gebouwtje laten gieten. Uiteindelijk komen ze te weten dat hun bouwvergunning enkel geldt voor de renovatie, niet voor het nieuwe bouwwerk. De fundering moet weer weg. Mijn vrouw en ik liggen er wakker van: ze hebben nog eens onnodige kosten gemaakt.

24 augustus 2022

“Opa, we komen bij jou wonen!”, kondigt kleindochter Pixie aan. De aannemer start dit najaar met een dubbele renovatie: een klassieke verbouwing en een verregaande energetische verbouwing. Beide zijn zo ingrijpend dat onze dochter en haar gezin maandenlang niet in hun huis kunnen wonen.

Omdat ze geen betaalbare tijdelijke huurwoning hebben gevonden, hebben ze een tweedehands stacaravan gekocht, die nu in de voortuin van een gezin staat dat ook aan het verbouwen is. Die caravan is echter maar vanaf half december beschikbaar. En dus gaat dochterlief in op ons voorstel om bij ons in te trekken.

12 oktober 2022

Elke vrije hoek en een deel van de vloer in ons huis zijn nu gevuld met opeengestapelde, eivolle verhuisdozen. Wanneer we ’s avonds thuiskomen, zien we dat onze nieuwe logés gearriveerd zijn. Ze hebben de beschikking over de bovenverdieping en een eigen badcel. De wasmachine in de garage is al volop aan het draaien en zal de komende weken nauwelijks stilvallen. En dat net in een periode van torenhoge energieprijzen. (Klein-)kinderen zorgen nu eenmaal voor veel wasgoed. Ze hebben ook hun grote koelkast meegebracht en in onze diepvriezer hebben we plaats gemaakt voor hun producten.

15 oktober 2022

We hebben twee avonden geprobeerd te koken voor iedereen samen, maar onze gerechten worden niet op enthousiasme onthaald. We kunnen beter elk onze maaltijden bereiden en met gescheiden aankopen werken, stelt Eva voor. Wanneer ze rond 18.30 uur thuiskomt van haar werk, begint ze meteen te koken. Wij zorgen ervoor dat ons eten dan al ver klaar is. We eten samen, maar op tafel is het culinaire generatieconflict duidelijk zichtbaar: hamrolletjes met witloof en kaassaus aan de ene kant, homemade pizza aan de andere. Na het eten trekken onze logés zich terug op hun verdieping om daar te genieten van onze wifi en hun schermen. Eerder hebben we met verbijstering toegekeken hoe kleindochter Pixie, 10 jaar, erin geslaagd is Netflix op onze televisie te installeren met de account van haar ouders.

Begin november 2022

Over de staat van de werf krijgen we meestal rampberichten te horen. “Ze zijn weer niet geweest.” “De architecte heeft onze nieuwe slaapkamer veel te klein berekend.” “De put voor de warmtepomp is op een verkeerde plaats gedolven.” Inmiddels is er bij ons thuis een nieuwe routine ingeburgerd. Wanneer we rond 8 uur opstaan, zijn Eva en de kleinkinderen al vertrokken. Ze wonen nu immers een half uur rijden van de schoolpoort. Bram slaapt nog even door, want als toneelmeester in een grote evenementenzaal is hij zelden voor middernacht thuis. Na het ontbijt zijn we snel drie kwartier bezig met de afwas van de avond voordien. We hebben ooit afscheid genomen van onze vaatwasser en onze logés beloofd dat wij zouden zorgen voor alle afwas. In de namiddag halen we de kleinkinderen van school en voeren hen naar hun hobby’s. Thuis begint het gevecht om hen hun schoolwerk te laten maken en alternatieven voor hun schermtijd aan te bieden.

Midden november 2022

Nieuw rampbericht: Eva en Bram vinden voorlopig geen vervoerder om de stacaravan half december naar hun voortuin te brengen. De landweg waarlangs ze wonen lijkt te smal. Wanneer Eva thuiskomt, heeft ze voor de kinderen en zichzelf Thaise takeaway meegebracht. We hebben gemerkt dat het jonge gezin behoorlijk vaak uit eten gaat of takeaway in huis haalt. Begrijpelijk gezien hun drukke leven, maar we bedenken dat wij dit tijdens de bouw van onze woning indertijd nooit hadden kunnen betalen. Tegenover hen zwijgen we hierover echter als vermoord.

Half december 2022

Het is toch gelukt: de stacaravan is in hun voortuin geplaatst en de meeste aansluitingen zijn gebeurd. Eva & co verhuizen naar hun nieuw verblijf, maar de meeste dozen laten ze achter, bij gebrek aan plaats in de caravan. In onze ogen is het logies verbazend ruim en gezellig, maar wel koud, zeker nu het buiten goed vriest. Twee elektrische kacheltjes zorgen voor net genoeg warmte, maar we hebben medelijden met de kleinkinderen die op de bank onder dekentjes wegkruipen.

1 januari 2023

Goed nieuws en een zorg minder wanneer Pixie en Miel hun nieuwjaarsbrief komen voorlezen. De zonnepanelen zijn op tijd geplaatst en gekeurd, zodat de verbouwers nog net kunnen genieten van de hogere premie.

Midden januari 2023

Depressie alom. De verbouwing vordert voor geen meter meer. De voor- en achtertuin bieden een desolate en modderige aanblik. De verkeerd gegraven put voor de warmtepomp heeft zich gevuld met water. De aannemer heeft er hekken omheen geplaatst. Nu maar hopen dat er geen spelende kinderen in vallen. Wanneer de aannemer Eva en Bram op een werfvergadering vertelt dat hij het budget nog eens moet verhogen wegens de spectaculair gestegen materiaalkosten, bereikt hun moreel een dieptepunt. “Ze doen alsof 5.000 euro niets is”, zegt een zeer boze Bram. We maken ons vooral zorgen over onze dochter, want mede door haar vele werk lijkt ze op de rand van een burn-out te zweven. “Hoe gaan we dit ooit betalen?”, weent ze. Wanneer we haar vertellen dat we financieel zullen bijspringen, kalmeert ze. Het is niet de eerste keer dat we hun verbouwing ondersteunen, maar we waarschuwen Eva voor de zoveelste keer dat haar broer recht heeft op dezelfde schenking, desnoods uit de erfenis na ons overlijden.

Begin februari 2023

Onze verbouwers zijn samen met een kennis eigenhandig de buitengevels van de woning aan het afbreken en beetje bij beetje de isolatiekorrels uit de spouw aan het verwijderen. In de plaats moet een nieuwe buitengevel van isolerende kurk komen. Als we zien hoeveel werk en geld dit allemaal kost, durven we de taboevraag aan te snijden: hadden jullie niet beter het oude huis na de aankoop helemaal afgebroken en een volledig nieuwe woning laten bouwen?

21 februari 2023

Onze dochter is dolgelukkig: hun gewestelijke verbouwlening is toegekend (0% rente!). Ze heeft er wel een berg papierwerk voor moeten verzetten en dat moet nu opnieuw gebeuren om reeds betaalde facturen terugbetaald te krijgen.

10 maart 2023

De nieuwe ramen en deuren zijn eindelijk geplaatst. De werf ligt er nu niet meer open en bloot bij. Eerder zijn belangrijke leidingen geplaatst. De bouwvergunning voor de aanbouw, die het eerst geplande, vrijstaande gebouwtje moet vervangen, is goedgekeurd. Pixie toont ons hoe ze haar nieuwe kamer wil inrichten.

16 maart 2023

In de caravan hangt spanning in de lucht. Zelf zijn we opgelucht dat de gevaarlijke put in de achtertuin weer is opgevuld, maar bij Bram borrelt de woede tegen de aannemer over wanneer hij merkt dat die bij het opvullen van de put zijn aspergeplanten heeft gerooid. Zowel hij als onze dochter kreunen op hun werk bovendien onder de vele uren en het personeelstekort. Eva kan beter relativeren. Al bij al blijft de aannemer vrij trouw aan de oorspronkelijke planning, zegt ze. Wij maken ons vooral zorgen over de verstandhouding binnen het koppel.

Begin april 2023

Deze week moet de aannemer starten met de buitengevel, die uit een soort geëxpandeerde en extra isolerende kurk bestaat. Hierna kan eindelijk worden begonnen met het leggen van de vloeren en de afwerking binnenshuis. Bram en Eva zijn van plan heel veel zelf te doen, zoals het isoleren van vloeren, ramen en binnenmuren. Ik bied hulp aan, ook al moet ik van de dokter mijn onderrug sparen wegens artrose. Eva hoopt nog altijd in juli in de gerenoveerde woning te kunnen trekken. Maar dan zegt ze: “Voor de keuken hebben we geen geld meer”. Wordt zonder twijfel vervolgd.

Gelijk behandelen

? Je kind en zijn/haar gezin een tijdje laten inwonen wordt juridisch niet als een schenking beschouwd. Maar om eventuele wrevel in de familie te voorkomen, kan je wel een kleine vergoeding vragen voor kost en inwoon, zeker als het om een lange periode gaat. Of je kan je andere kinderen een ander cadeau doen. Zo’n gebaar wordt meestal geapprecieerd.

? Wil je als ouder meebetalen voor de verbouwing, dan kan je een som schenken of een factuur betalen in de plaats van je kind. Dan spreken we juridisch wél over een schenking. Als je later komt te overlijden moeten die schenkingen dus worden ingebracht. Doe je als ouder een schenking aan één kind, dan zal dat kind bij de erfenis minder krijgen dan de broers en zussen.

? Voor de periode dat jouw kind en zijn/haar gezin onder jouw dak wonen, vallen ze mee onder jullie familiale verzekering. Trapt jouw kleinzoon een bal in de ruit van de buren, dan komt jullie familiale verzekering tussen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content