Hersenfuncties in beeld

Van ademen tot eten, over mensen herkennen, verdrietig of verliefd worden en herinneringen hebben. Alles passeert de controle van het brein. Een blik onder de motorkap.

Registreren en reageren

De hersenen registreren constant informatie. Irrelevante prikkels verdwijnen. Nieuwe of belangwekkende elektrische signalen worden versterkt zodat ze in de juiste hersengebieden worden opgemerkt. Houdt die activiteit lang genoeg aan, dan wordt het een bewuste gewaarwording. Waarna de hersenen het lichaam aansporen tot actie en er signalen naar de spieren vertrekken om samen te trekken.

Van primair tot complex

De hersenfuncties bevinden zich op specifieke plaatsen, zoals blijkt uit de tekening hierboven: zien gebeurt achteraan, geluid centraal, grote bewegingen bovenaan, gevoel en denken vooraan. Maar het zijn geen aparte eilandjes. De hersenmodules hebben elkaar nodig en zijn onderling verbonden via zenuwcellen, die elkaar miljarden elektrische pulsen doorgeven. Primaire functies, zoals het omzetten van zintuiglijke prikkels, gebeuren op een vaste plaats; complexe handelingen (geheugen, taal...) komen voort uit verbindingen tussen de modules, waarbij allerlei hersendelen betrokken zijn.

Intern en extern

Naast de externe prikkels die de zintuigen doorsturen, krijgen de sensorische gebieden ook input uit het lichaam zelf. Deze gebieden produceren dan ervaringen die we als (dag)dromen en fantasie omschrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content