HET ALTERNATIEVE CIRCUIT

Een auto bezitten alleen al kost een pak geld: aankoop, verzekering, belastingen, onderhoud, herstellingen, om nog te zwijgen over de brandstof. Tel daar nog bij dat u dit geld intussen niet kunt sparen plus het feit dat u zoveel jaar later opnieuw geld opzij moet hebben om een nieuwe auto te kopen. Als u maar weinig gebruik maakt van uw auto, is het geen slecht idee om de mogelijke alternatieven eens van naderbij te bekijken.

Een auto huren

Hebt u de auto slechts sporadisch nodig, overweeg dan om er een te huren: voor een uur, een dag, een weekend, een week of langer. Op www.vergelijk.be/autoverhuur kunt u prijzen vergelijken. Informeer wat er allemaal in de prijs begrepen is en wat niet.

Een auto delen

Misschien is een auto delen wel iets voor u? Het is goedkoop, sociaal, en u bent verlost van een aantal praktische zaken zoals de autokeuring.

Cambio is een systeem van autodelen. U kunt een auto gebruiken wanneer u dat wenst: voor een uur, een dag of een langere periode. Cambio bestaat in Brussel en in 26 andere steden in België. U betaalt vaste kosten en gebruikskosten. Neemt u de startformule, dan betaalt u € 150 financieringsbijdrage (die u terugkrijgt als u eruit stapt), een eenmalige instapkost van € 35 en een maandelijks abonnement van € 4. Daarbovenop betaalt u nog een prijs per uur (€ 2) of per dag (€ 23). U vindt alle info (klant worden, verzekering, kostprijs,...) op www.cambio.be, ? 09 242 32 17 (Vlaanderen), ? 02 227 93 02 (Brussel).

Zen Car is een gloednieuw concept in het Brussels Gewest, dat past binnen de duurzame mobiliteit. Het gaat om een heel handig en eenvoudig systeem van autodelen van een 100% elektrische, stille en niet-vervuilende wagen. Info op www.zencar.eu, ? 02 669 77 91.

Autopia is het Vlaams steunpunt voor particulier autodelen. Hierbij nemen particuliere personen het initiatief om een autodeelgroep op te starten en sluiten onderling contracten af. Particulier autodelen is vooral geschikt op plaatsen waar de autodeelorganisaties (zoals Cambio) niet actief zijn. Is dat wél het geval (er is in uw buurt bijv. ook een Cambio), dan kunt u op de website www.autodelen.be een vragenlijst invullen en wordt er voor uw geval berekend of u beter kiest voor Cambio dan wel voor Autopia.

VAP of Vriendelijk Anders Pendelen. Het liften verleerd? Via VAP of Vriendelijk Anders Pendelen kunt u (vooral in het Brussels Gewest en Waals-Brabant) aan de kant van de weg met uw duim én uw VAP-kaart staan zwaaien. Uiteraard gaat het hier om georganiseerd liften. Personen die bij elkaar in de buurt wonen kunnen via dit systeem samen korte verplaatsingen maken. Info op www.vap-vap.be, ? 02 675 05 88.

Pierre Bontinck, Annemie Goddefroy en Jocelyne Minet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content