HET GOEDE NIEUWS

De solidariteit van vijftig-plussers

Jarenlang hebben ze in naam van ‘verjonging’ en ‘vernieuwing’ zowat alles moeten slikken, zowel in de politiek als in hun jobs. Vandaag – en dat is het goede nieuws! – groeit hier vanuit de samenleving steeds meer weerwerk tegen. Toen Guy Vanhengel (45, links op de foto, samen met Jos Chabert en François-Xavier de Donnea) en Jaak Gabriels (60) in de Vlaamse regering plaats moesten maken voor dertigers, deden pro-Vanhengelpetities de ronde en kreeg ook Gabriels opvallend veel steunbetuigingen. Het was de reactie van het gezond verstand: het is onzin ervaren mannen en vrouwen te dumpen, terwijl het aandeel 50-plussers in de bevolking ieder jaar toeneemt.

Deze beleefde opstand van de vijftigers valt samen met massaal protest en stakingen tegen de pensioenplannen van de regeringen in Frankrijk en Oostenrijk. Of ook onze nieuwe federale regering in haar programma maatregelen inschrijft om de Belgen in de praktijk langer te doen werken, was bij het ter perse gaan nog niet bekend.

In het septembernummer wijdt Plus Magazine een dossier aan langer werken en de ‘pensioenopstand’ in Europa.

Gratis internetten in de eerste cybertearoom

De sinds lang aangekondigde eerste cybertearoom van ons land is nu toch opengegaan, in Anderlecht. In juli en augustus kunt u er bij wijze van kennismaking gratis komen internetten. Het initiatief gaat uit van de Kristelijke Beweging voor Gepensioneerden (KBG) en de bedoeling is duidelijk: een rustige tegenhanger bieden voor de cybercafés van de jongeren. U kunt hier tussen leeftijdgenoten en bij een kop koffie of thee in uw eigen tempo surfen of uw eerste stappen op het wereldwijde web zetten. Hulp nodig? Belgacom, die ook de ADSL-lijnen sponsorde, zorgt geregeld voor de aanwezigheid van een begeleider. Eind dit jaar of begin volgend jaar wil KBG een tweede cybertearoom openen, in Gent.

KBG-cybertearoom, De Kaai,

Bergensesteenweg 436, 1070 Brussel,

tel. 02 555 08 32, op werkdagen 9-17 uur.

Welkomgezinnen voor ouderen

Ons welzijnsjargon heeft een nieuw woord: welkomgezinnen. Daarmee zijn gezinnen bedoeld die tijdelijk een oudere opvangen, bijvoorbeeld omdat de mantelzorgers even een rustpauze nodig hebben. De Stichting Welzijn voor Ouderen Assenede/Sas van Gent is onlangs in het Meetjesland met een aantal welkomgezinnen gestart. Voor de opvang betaalt de oudere euro 10 per dagdeel: voormiddag (incl. middagmaal), namiddag (incl. avondmaal) en/of nacht (incl. ontbijt). Eén ziekenfonds heeft reeds toegezegd dezelfde tussenkomst te betalen als bij kortopvang of dagopvang in een rusthuis.

Info: tel. 09 344 36 10 (de stichting zoekt nog altijd gastgezinnen).

Barbecuen in het donker?

Een nieuw type ongeval kleurt onze zomers: mensen die zich in hun tuin aan hun barbecue verbranden of erover struikelen omdat het al donker is geworden. Om dat te voorkomen kunt u ervoor zorgen dat de onmiddellijke omgeving van het barbecuetoestel goed verlicht is. Tuinfakkels volstaan niet, haal liever een staande lamp of een staander met spots van binnenshuis met een verlengdraad tot bij de barbecue (uiteraard gebruikt u dan een verlengkabel die geschikt is voor gebruik buitenshuis en zorgt u ervoor dat niemand over de kabel kan struikelen). Of u verplaatst de barbecue bv. naar het terras.

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content