HET GOEDE NIEUWS

Onmisbare 50-plussers

Voetbalcoach Aimé Antheunis (rechts op de foto), Anderlechtboegbeeld Michel Verschueren, dokter Luc Beaucourt en zanger Will Tura zijn enkele van de 24 actoren uit de samenleving die het manifest van Jaak Gabriels Actieve 50-plussers zijn onmisbaar hebben ondertekend. Ook twee vrouwen (Mimi Smith en Marie-Jeanne Pieters) horen daarbij maar op de persconferentie waren alleen jongens van boven de vijftig te zien. In zijn manifest roept Gabriels alle 50-plussers op tot een tegenbeweging. Wie dat wil, moet zo lang mogelijk kunnen blijven werken en de overheid moet als werkgever het voorbeeld geven. Brugpensioen moet een uitzondering blijven en gepensioneerden moeten onbeperkt kunnen bijverdienen. Startbanen voor jonge werknemers moeten waar mogelijk gekoppeld worden aan uitloopbanen. Levenslang leren mag niet stoppen op vijftig jaar. En het recht van 50-plussers om te blijven werken moet opgenomen worden in de CAO’s.

Wie het manifest wil steunen, kan terecht op de website www.manifest50plus.be

De websites van de maand

www.kwekerijen.net: op deze site kunt u een plantennaam intikken en met- een krijgt u informatie welke kweker ze aanbiedt. Tot nu toe doen 69 kwekerijen in België en Nederland mee. U moet wel de Latijnse naam van de plant (althans van de hoofdsoort) kennen.

www.taalkabaal.nl: over de leuke aspecten van onze taal. Originele verwensingen, turbotaal, computertaal of woorden voor puzzelaars, u kiest maar. Via een schilderij van Bruegel kunt u ook spreekwoorden opzoeken.

www.belgischekazen.be: een goudmijn aan informatie. Ook met recepten en praktische tips (welk bier het best bij welke kaas past, bijvoorbeeld).

Groene stroom goedkoper

WattPlus heeft sinds begin maart een betekenisvolle prijsverlaging (10 %) van zijn groene stroom doorgevoerd. Groene stroom is afkomstig van duurzame energiebronnen (windmolens, zonne-energie, biomassa). De leverancier zegt dat zijn groene stroom nu zelfs 20 % goedkoper is dan zijn traditionele elektriciteit. Die prijsverlaging is mogelijk omdat de stroomleveranciers sinds kort aan de netwerkbeheerders géén distributiekosten op groene stroom meer moeten betalen. Ook andere leveranciers zouden hun groene stroom voortaan goedkoper kunnen maken...

UW HUIS OP DIEET

Het klinkt misschien als een grap, maar zo is het absoluut niet bedoeld. Auteur en Feng Shui-aanhangster Karen King-ston heeft vastgesteld dat mensen die er maar niet in slagen iets weg te gooien, precies dezelfde types zijn die makkelijk aan overgewicht lijden. Materiële en lichamelijke overdaad gaan dus als het ware hand in hand. Volgens Kingston hebben beide ‘hamsterreflexen’ dezelfde functie in de menselijke psyche: zich beschermen tegen het onheil dat ons eventueel zou kunnen overkomen.

Wie zich niet veilig voelt, zal niet alleen deze gevoelens proberen te verdringen, maar ook oude souvenirs in zijn kasten stockeren en... extra kilootjes in zijn lichaam. De gouden raad van Karen Kingston luidt dan ook: wilt u afslanken, zet dan eerst uw woning op dieet!

Proficiat, Ilse!

Ilse Van Hoecke, jarenlang een gezicht van de jongerenzender Ketnet maar sinds een jaar verkast naar tv1, heeft de eerste mediaprijs van het Ouderen Overleg Komitee gekregen. In Pluk de Dag gaf ze vier leden van een ouderenvereniging de kans te tonen hoe actief en dynamisch ze zijn. Zonder flauwe grappen of besmuikt commentaar...

A Ludo Hugaerts

Wie in Spanje met de auto rondrijdt, is nu verplicht een fluorescerend vestje bij zich te hebben om zichtbaarder te zijn bij een ongeval. Geen fluovestje bij u?

a 300 boete!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content