Het nieuwe sfeerlicht

Er speelt zich een kleine revolutie af in de verlichting: krachtige en energiezuinige ledlampjes beginnen de klassieke gloeilampen te vervangen en brengen nog meer sfeer dan halogeen. In de meer klassieke verlichting is de strakke stijl voorbij. Speelsheid luidt nu het motto!

Ook de trend van de neobarokke glitterluchters is een reactie op de té strakke stijl. Dit voordelige model van glas en zilverkleurig staal werkt met 1 lamp van maximaal 75W en... kaarsen (Kristaller van Ikea – a49,95).

Verlichting aan de buiten-deur is een must in de donkere maanden. De halogeenversie van deze roestvrijstalen lamp kunt u aansluiten op een bewegingsmelder (Noctus Wall van Royal Botania – a 123, met halogeen: a 163 – excl. btw en plaatsing).

Leds kunnen ook goed dienen als veiligheids- en oriëntatielichtjes langs een trap. Door hun lange levensduur en gering verbruik kunnen ze de hele nacht blijven branden (Novara van Massive – twee versies: a 94 of a 98 – excl. plaatsing).

Sobere ledlampjes zoals deze van Delta Light zijn overal in huis te gebruiken als sfeerlichtjes aan de wand. Naar keuze blauw, warm wit of koel wit licht in een armatuur van grijs aluminium (Puks van Delta Light – prijs per lampje: a28,75 – excl. btw en plaatsing).

Deze speelse leeslamp van Delo Lindo heeft een transparant snoer en doet denken aan een luchtballon. Witgelakte structuur met een omhulsel van lycrapolyamide, 135 cm hoog, 55 cm diameter (Elio van Cinna – a 391).

Barok én luxe in een Belgische creatie: geslepen Swarovskikralen belicht door spotjes (Balance van Claeys Verlichting – afzonderlijk verkrijgbaar, combinatie ong. a4600 – excl. btw en plaatsing).

Deze minispot gebruikt slechts één ledje en volstaat voor lokale verlichting of voor een lichtaccent. Als wandlamp en voor opbouw, inbouw of rails (K2 LED van Philips – a160 – excl. btw en plaatsing).

Ouderwetse armaturen zijn terug maar dan uitgerust met de nieuwste technologie. Onder deze lampenkap van rode stof bevinden zich zowel een tl-buis (dimbaar als optie) als halogeenspotjes voor accentverlichting, apart regelbaar. Ook in witte en zwarte stof en in een ronde en vierkante uitvoering. De rechthoekige (foto) is 170 cm lang (Christo van Wever & Ducré – a949,76 – excl. btw en plaatsing).

Dit waterdichte buitenverlichtingspaaltje met 4 witte ledlampjes garandeert 20 000 branduren zonder verlies aan intensiteit. Het slangvormige paaltje van geborsteld roestvrij staal is vooral bedoeld voor een oprit of een tuinpad (model Cobra van Royal Botania – a489 – excl. btw en plaatsing).

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content