Hoe uit zich een allergie?

n Hooikoorts is wellicht de meest voorkomende vorm van allergie: 15 tot 20 % van de Belgische bevolking heeft er last van. Dit percentage is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. In medische kringen spreekt men van seizoensgebonden allergische rhinitis. Seizoensgebonden omdat de stuifmeelproductie van elke plantensoort tot een bepaalde periode beperkt blijft. Allergische rhinitis omdat hooikoorts een allergie is waarvan de symptomen sterk lijken op die van een verkoudheid: een lopende of een verstopte neus, niesbuizen en rode, tranende ogen.

n Als u ’s ochtends opstaat met een verstopte neus, een pijnlijke keel en branderige ogen, dan is de kans groot dat u allergisch bent voor huisstofmijt. Hier spreekt men van een niet-seizoensgebonden allergische rhinitis. Pollen leven van huidschilfers en voelen zich opperbest in een warme, vochtige omgeving. Beddengoed, matrassen, tapijten, gordijnen, pluchen knuffels,... het zijn allemaal favoriete plekken voor hen. Huisstofmijten komen helaas het hele jaar door voor, met een piek in de herfst en de winter, wanneer de luchtvochtigheid groter is. Andere haarden van niet-seizoensgebonden allergische rhinitis zijn huisdieren en schimmels.

De symptomen zijn zowat dezelfde als deze van hooikoorts, maar ze kunnen ernstiger zijn en evolueren ook gemakkelijker naar chronische problemen en zelfs naar astma.

n Ook astma kent de laatste jaren een opgang. Het wordt gekenmerkt door episodes van kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, soms met slijm. Deze klachten kunnen aanvalsgewijs optreden of eerder chronisch van aard zijn.

n Ook huidreacties komen frequent voor. Een eerste mogelijke vorm zijn urticaria, ook galbulten of netelroos genoemd. Bij urticaria treden plaatselijk of verspreid over het hele lichaam sterk jeukende, rode zwellingen op. Allergische urticaria treden meestal acuut op en duren enkele uren tot een paar dagen.

Een bijzondere vorm van urticaria is het angioneurotisch oedeem of oedeem van Quincke, waarbij de zwelling optreedt ter hoogte van het gelaat, de lippen en de oogleden. Deze allergische reactie kan gevaarlijk worden wanneer ook de slijmvliezen van de mond en de keelholte aangetast zijn omdat dan verstikking dreigt. De mogelijke oorzaken zijn talrijk. Eerst en vooral kunnen de respiratoire allergenen (pollen, schimmelsporen, dieren...) eveneens een huidreactie uitlokken. Een tweede mogelijke oorzaak zijn voedselallergenen. Naast een rhinitis en spijsverteringsproblemen (braken, diarree) kan een voedselallergie namelijk ook een rode, jeukende irritatie geven. Nog andere mogelijke oorzaken van urticaria zijn insectenbeten en een reactie op geneesmiddelen.

n Een laatste vorm van huidallergie is eczeem. Atopisch eczeem of atopische dermatitis komt regelmatig voor in families die ook met astma of hooikoorts kampen. Het vervelendste symptoom is de jeuk. Voorts ontstaan blaasjes die openbarsten en vocht afscheiden. Na uitdroging worden er korstjes gevormd.

Een andere, ietwat aparte vorm van eczeem is contacteczeem, uitgelokt door recht- streeks contact van de huid met een stof waar u allergisch voor bent: toiletproducten, parfums, haarverf, make-up, wasmiddelen, waterverzachters, verfmiddelen rubber, sieraden (vooral nikkel!), lijmen, harsen, latex....

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content