Michel Huisman © G.F.

‘Iedereen zou netto 1.690 euro moeten krijgen’

De Gang van de Razende Ouderen vertegenwoordigt 14.000 gepensioneerden. De beweging ijvert voor een waardig pensioen voor iedereen. Ze wrijft de economen een gebrek aan verbeeldingskracht aan.

Michel Huisman was filmregisseur, journalist en politiek adviseur van een aantal centrum- en linkse politieke formaties, zowel in België als in Frankrijk. Zo was hij ook adviseur van Jacques Chirac. Nu is hij de woordvoerder van de Gang van de Razende Ouderen (Gang des Vieux en Colère). Hij legt uit waarom gepensioneerden in ons land boos zijn.

Volstaat het optrekken van het minimumpensioen voor jullie?

Michel Huisman: Het is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. Het plan om in 2024 tot 1.500 euro netto te komen houdt geen rekening met de evolutie van de kosten van het levensonderhoud, de indexering, het welzijn... Eind 2020 was daar volgens onze berekeningen al 1.690 euro netto voor nodig. Hou je rekening met de inflatie, dan gaat het in 2024 slechts om een werkelijke stijging met 30 euro, dat is veel te weinig! We zijn wel blij dat het pensioen met punten – een hervorming in functie van de lengte van je loopbaan, waarvan sprake tijdens de vorige regering – werd afgevoerd.

Waarom pleiten jullie voor een onmiddellijke opwaardering?

De pensioenen worden slechts met mondjesmaat verhoogd, maar intussen stijgen de prijzen wel. Denk maar aan het openbaar vervoer of de toenemende digitalisering. Zo wordt het steeds duurder om een papieren overschrijving bij je bank binnen te brengen. De ouderen worden duidelijk benadeeld. Om al die redenen is het noodzakelijk dat de laagste pensioenen vandaag al stijgen en niet pas in 2024.

Een volledige loopbaan of niet, jullie vinden dat het minimumpensioen aan iedereen moet worden toegekend.

Ja, want met het huidige systeem van 45 loopbaanjaren worden vrouwen het meest benadeeld. Vaak hebben zij gewerkt met onzekere contracten, buiten hun wil om. Op die manier worden ze dubbel gestraft en moeten ze het rooien met een totaal ontoereikend pensioen. Persoonlijk ken ik mensen die maar 500 euro per maand krijgen en daarmee moeten rondkomen, dat is ongehoord.

Deskundigen en economen vrezen dat er niet genoeg geld zal zijn voor de pensioenen, tenzij er een radicale ommezwaai komt. Wat denken jullie?

Wij zijn ontsteld over het gebrek aan verbeelding bij deze mensen. Je hoeft maar naar de huidige gezondheidscrisis te kijken. Wat stellen we vast? Van zodra er een groot probleem opduikt, kan er ineens wel geld worden vrijgemaakt, veel geld zelfs. Dat is een eyeopener, zowel op nationaal als op Europees niveau.

Waar moet het geld volgens jullie dan gevonden worden?

Wij vinden dat voordelen zoals bedrijfswagens en maaltijdcheques de sociale zekerheid niets bijbrengen. Daarnaast zien we dat internationale ondernemingen in ons land aanzienlijke voordelen genieten, maar niet de belastingen betalen die zij zouden moeten betalen. Ook de miljarden euro’s die op spaarrekeningen geparkeerd staan, zou men kunnen gebruiken om een fatsoenlijk en waardig pensioen te garanderen. En dit is geen populisme, we kunnen dit allemaal in detail verduidelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content