In de ban van Wii Fit

Met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren, maakt het nieuwste kind van Nintendo, de Wii Fit, ook in Euro-pa furore. De bedoeling is eenvoudig: ons motiveren om te bewegen. Maar is Wii Fit gezond voor u en mij?

Het is bij u al – laten we zeggen – enkele jaartjes geleden dat u nog eens in de hoelahoep stond of tikkertje speelde? U hebt er altijd van gedroomd met yoga te beginnen of de bokshandschoenen aan te binden maar het is er nooit van gekomen? De Wii Fit stelt u 40 oefeningen voor: van aerobic en yoga tot evenwichtsoefeningen, spiertraining... U hoeft enkel over een console te beschikken, over de Wii Fit-applicatie en de balance board, een gevoelig weegschaalbord dat al uw bewegingen registreert. Dat legt u op de grond voor uw televisietoestel, u gaat erop staan, kiest uw programma en houdt verder gewoon uw televisie-scherm in de gaten. Zo eenvoudig werkt het! Tegelijk deelt dit wonderplankje u uw gewicht mee, het berekent uw Body Mass Index, het test uw evenwicht en berekent uw Wii Fit-leeftijd.

En wat belooft dit simpele spelletje in ruil voor al deze inspanningen? Uw evenwichtsgevoel zal verbeteren, u zult vetten verbranden, uw spierkracht ver-sterken en uw figuur verbeteren. En dit alles zonder uw huis te verlaten, zonder een abonnement op het fitnesscenter te moeten kopen of een tennis- of squashpartner te zoeken. Een wondermiddel? Wij vroegen het aan dr. Pierre Close, specialist in de fysische geneeskunde.

Plus Magazine: Onze virtuele Wii Fit-trainer geeft ons een aantal tips. Volstaan die, of kunnen we maar beter extra-voorzichtig zijn?

Voor wie na een onderbreking weer aan sport wil doen, volstaan de tips niet. De software geeft wel wat advies in verband met de opwarming en over de oefeningen zelf, maar het is te oppervlakkig. Het belang van een degelijke warming-up en van de juiste keuze van schoenen en kledij kan niet overschat worden. Ook voorziet de console tijdens bepaalde oefeningen een rustpauze maar niet tussen twee oefeningen, terwijl enkele minuten pauze goed zouden doen, vooral wanneer je het sporten niet (meer) gewend bent. Ten slotte is het belangrijk veel te drinken om blessures (bijv. peesontstekingen) te vermijden. Ook daarover zwijgt Wii Fit.

Is de console voor iedereen geschikt?

Zeker niet voor iedereen. Afhankelijk van je medische en chirurgische achtergrond is het raadzaam eerst het advies van je huisarts in te winnen. Deze console is immers vrij nieuw. Wees voorzichtig als je een te hoge bloeddruk hebt. Hart- en vaatpatiënten moeten het advies van hun cardioloog opvolgen. Wie problemen heeft met het evenwicht en zeker wie al eens gevallen is, gaat het best eerst bij een kinesitherapeut langs om het evenwicht te verbeteren. Anderzijds hoeft wie aan artrose lijdt, zich geen zorgen te maken. Hij of zij kan de console gebruiken zolang de pijn aanvaardbaar blijft. Spierversteviging heeft immers een weldoend effect bij artrose.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten we treffen?

Doe het rustig aan wanneer je de console pas gekocht hebt! Door het speelse karakter heb je misschien zin om er elke dag in te vliegen. Probeer zeker in het begin geleidelijk op te bouwen, om de twee à drie dagen. Ik raad ook aan om onder de 60 tot 70 % van je maximale hartslag te blijven, of zelfs iets lager. Als hij 170 slagen per minuut bedraagt, blijf je voor alle veiligheid het best beneden de 75 slagen. Daarvoor kun je een hartslagmeter gebruiken of je polsslag gedurende 15 seconden meten en het resultaat met 4 vermenigvuldigen. Ten slotte moet je luisteren naar je lichaam. Let op alarmsignalen, zoals pijn. Wees niet te enthousiast!

Is Wii Fit nuttig om af te vallen?

Je moet weten dat de console geen rekening houdt met je lichaamsbouw wanneer hij je Body Mass Index (BMI) berekent. Deze index is dus niet voldoende om te weten waar je staat. Om af te vallen, moet je lichaamsbeweging combineren met een gezonde voeding, dat is onvermijdelijk.

Kan Wii Fit sport vervangen?

Het grote voordeel van de Wii Fit is zijn gebruiksgemak. Wat ontbreekt, is de sociale factor: alleen voor je televisiescherm ontmoet je niemand. En door te sporten in de buitenlucht, kun je een frisse neus halen en tegelijk genieten van de zon. Tijdens het beoefenen van een ‘echte’ sport zul je eveneens meer energie verbruiken dan tijdens een Wii Fit-sessie in uw woonkamer. Laten we zeggen dat Wii Fit motiverend kan zijn om een fysieke activiteit uit te oefenen, de smaak opnieuw te pakken te krijgen en uiteindelijk opnieuw te gaan sporten. Ik zie Wii Fit dus vooral als een duwtje in de rug om opnieuw wat meer te gaan bewegen.

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content