© ellen van den bouwhuysen

Inge en Colette beschermen zeehonden

Inge De Bruycker richtte samen met Colette De Meyer in volle coronacrisis het NorthSealTeam op. Samen met tientallen vrijwilligers houden ze nieuwsgierigen op veilige afstand van de zeehonden die steeds vaker aan onze kust vertoeven. “Tijdens de lockdown in 2020 wandelde ik vaak langs de zeedijk van Mariakerke naar het centrum van Oostende”, vertelt Inge De Bruycker. “Naast de strekdam, op het Klein Strand, lagen geregeld zeehonden te zonnen. Toen de stranden terug open gingen en de toeristen stilaan weer naar de kust kwamen, zag ik soms tot 50 mensen rond de zeehonden staan. Ik maakte me kwaad en riep dat ze de diertjes met rust moesten laten.”

Inge was niet de enige die zich het lot van de zeehonden aantrok. Ook Colette was gefrustreerd dat mensen te dicht bij de dieren kwamen. Een gezamenlijke vriendin bracht hen samen. “We besloten met ons tweeën van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de wacht te houden bij de zeehonden naast de strekdam. Onbegonnen werk. Gelukkig waren al snel meer mensen bereid om te helpen. Eerst in Oostende, maar ook elders komen zeehonden uitrusten op onze stranden. En dus besloten we het NorthSealTeam op te richten, dat actief is langsheen de ganse kust.”

“Het is goed dat er steeds meer zeehonden komen. Het betekent dat de kwaliteit van de Noordzee verbetert, maar het brengt ook problemen met zich mee. Mensen weten niet veel over de dieren. Ze denken dat ze in nood zijn, dat ze hen terug in de zee moeten duwen, hen nat moeten maken of eten geven. Maar zeehonden komen vaak gewoon uitrusten aan land. Ze kunnen makkelijk drie dagen blijven liggen. Naast het beschermen van de dieren, is onze belangrijkste taak mensen sensibiliseren. Hen bewust maken dat zeehonden vooral rust nodig hebben, dat ze afstand moeten houden en hun honden aan de leiband moeten houden. De meeste mensen zijn heel begripvol als je hen dat uitlegt. Af en toe is iemand boos als we hem/haar aanspreken. Je moet wel wat social skills hebben: beleefd, vriendelijk maar kordaat zijn. Ik verbaas mezelf soms dat ik dat kan. Al kan ik ook wel eens kwaad worden”, lacht Inge.

zeehond op het strand? bel 0491 74 32 78. northsealteam.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content