Intergenerationeel

Onbewust geven we dingen door van generatie op generatie. Dat kan een leuk familietrekje zijn. Maar er kan ook sprake zijn van een intergenerationeel trauma. Drie boeken die dit thema belichten.

Blinde vlekken

“Een klein gehucht rond een treinstation en een hoofdstraat... Ze had de vorige avond op de rand van haar overleden vaders bed gezeten, met het fotoalbum op schoot, en had zich gerealiseerd dat er meerdere reisjes naar station Malma waren geweest. Het eerste had plaatsgevonden in de jaren zeventig. Haar moeder was toen een jong meisje. De tweede reis was op 17 september 2001. Dit is de derde reis. Yana speurt de gebeurtenissen van de twee vorige reizen na op zoek naar de contouren van een verhaal dat tientallen jaren omspant.” De geschiedenis wordt beetje bij beetje verteld vanuit een wisselend perspectief. Dit verhaal heeft zoveel blinde vlekken, bedenkt ze.

Alex Schulman, Station Malma De Bezige Bij, 24,99 euro, isbn 9789403118727

Een patroon

Alledaags geweld is een indringende roman over hoe menselijk onvermogen van generatie op generatie wordt doorgegeven en steeds in een andere vorm terugkeert, zo lees je op de achterflap. Van de ene op de andere dag wil Heleens zoon Jonah haar niet meer zien en hij laat dit een vol jaar duren. Een jaar waarin ze zich veel vragen stelt. Over zichzelf, over haar huwelijk met Emile. “Ze deden alsof ze iets van zichzelf lieten zien. Iets lichtelijk beschamends, maar achteraf toch vooral grappig. Ze vulden elkaar aan en perfectioneerden het tot een schijnbaar openhartige anekdote. Maar ze vertelden niks. Want het was geen incident, het was een patroon.” Heleen is bang voor een gelijkaardig patroon bij haar zoon en nieuwe partner.

Intergenerationeel

Eva Keuris, Alledaags geweld Prometheus, 21,99 euro, isbn 9789044636956

Roerige geschiedenis

Li Jiaqi, net als de schrijfster geboren in 1982, komt na 18 jaar terug naar het dorp van haar jeugd. Samen met haar vroegere klasgenoot Cheng Gong ontdekt ze wat de impact van de roerige Chinese geschiedenis én de geschiedenis van hun ouders en grootouders geweest is op latere generaties. Burgeroorlog en Culturele Revolutie onder Mao, schuld en slachtofferschap. “Schuldgevoel. Ja, dat heb ik. Maar is het aangeboren? Of is het ontstaan door steeds opnieuw terug te kijken op het verleden?”, vraagt Jiaqi zich af. “Geboren vanwege een politieke leuze (als ‘ontwikkelde jongere’ werd haar vader naar het platteland gestuurd, waar hij haar moeder ontmoette) – dan krijg je toch het idee dat het leven een beetje achteloos te werk gaat.”

Intergenerationeel

Zh?ng Yuèrán, De spijker Prometheus, 25 euro, isbn 9789044646610

Snuisteren

Heerlijk snuisteren op een boekenmarkt, en een buitenkansje meepikken. Op boekenmarkten.be vind je een overzicht van alle boekenmarkten in Vlaanderen en Brussel, met een focus op tweedehandsboeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content