© Getty Images

Je oor als toetsenbord

De auriculotherapie ziet je oor als het toetsenbord van een pc, met koppelingen naar al je organen en lichaamszones. Door op de juiste toetsen te drukken, kan deze techniek pijn verlichten en sommige kwalen behandelen. Een zachte geneeswijze, zonder bijwerkingen.

De eerste vormen van auriculotherapie of ooracupunctuur gaan terug tot 3.500 voor Christus. In de jaren 1950 pikte Paul Nogier, een arts uit het Franse Lyon, deze Chinese geneeswijze weer op en gaf er een eigentijdse twist aan. Maar de basis bleef overeind: de oorschelp waar elk punt gelinkt wordt aan een orgaan of deel van het lichaam.

“Anders dan acupunctuur is auriculotherapie niet gebaseerd op meridianen, maar leunt aan bij bepaalde technieken uit de voetreflexologie”, zegt dokter Anne-Christine Toussaint, cardioloog en auriculotherapeut. “Ooracupunctuur ziet het lichaam als een elektrisch netwerk, waarbij alle informatie vertrekt uit en terugkeert naar de hersenen. Het oor is de strategische plaats om die informatie door te geven. In zekere zin is dit toegepaste neurologie: studies op basis van functionele MRI’s hebben aangetoond dat het stimuleren van een bepaald punt op het oor, de hersenzone die met een orgaan overeenstemt wel degelijk activeert.”

MEER DAN NAALDEN ALLEEN

De arts luistert eerst aandachtig naar de klachten van de patiënt. Vervolgens gaat hij via palpatie of met elektrische detectie op zoek naar punten op het oor die wijzen op een verstoring van een bepaald orgaan. “De oren geven heel wat informatie”, verduidelijkt dokter Anne-Christine Toussaint. Voor de behandeling zelf worden verschillende technieken gehanteerd. Een ervan bestaat erin semipermanente naaldjes in roestvrij staal in het oor aan te brengen, die er na een week of twee vanzelf weer uitvallen. Maar auriculotherapie kan ook gebruik maken van zwakke elektrische impulsen, die op bepaalde punten van de oorschelp worden gericht. En vandaag wordt zelfs cryotherapie ingezet om resultaat te boeken. Daarbij worden bepaalde punten op de oorschelp bevroren door ze aan te stippen met vloeibare stikstof. “Een bijzonder handige techniek omdat je verlost bent van die zichtbare naaldjes die ’s nachts wel eens durven te verschuiven of losraken”, aldus dokter Anne-Christine Toussaint.

BIJ AURICULOTHERAPIE KOMT ELK PUNT OP HET OOR OVEREEN MET EEN ORGAAN OF EEN DEEL VAN HET LICHAAM.

Auriculotherapie wordt ingezet bij rugpijn, hoofdpijn, allergieën, lichte angststoornissen, slaapstoornissen, verslaving (alcohol, roken, voeding...), tandproblemen, zenuwpijn door gordelroos, fantoompijn (na amputatie), tinnitus, enz. “Naar schatting reageert 70% van de bevolking positief op auriculotherapie. Bij een aantal aandoeningen – zoals allergieën en zenuwaandoeningen – loopt dat percentage op tot 90%.” Doorgaans krijgen patiënten de raad drie behandelingen te volgen, met telkens twee tot drie weken tussen. “Vaak merkt de patiënt al snel resultaat. Treedt er na die drie sessies geen enkele verbetering op, dan heeft ermee doorgaan geen zin”, licht de auriculotherapeute toe. “Er zijn patiënten die zich laten behandelen voor een heel specifiek probleem – migraine bijvoorbeeld – en bij wie het resultaat soms spectaculair is. Maar ik behandel evengoed zakenmensen die naar me toe komen omdat ze aan een shotje ontspanning toe zijn”, klinkt het nog.

GEEN BIJWERKINGEN

Auriculotherapie heeft niet alleen aanhangers, maar ook non-believers. “Veel van mijn collega’s artsen zijn sceptisch, tot ze deze techniek bij zichzelf proberen”, zegt dokter Anne-Christine Toussaint. “In Frankrijk wordt auriculotherapie op sommige oncologieafdelingen zelfs aangewend om de pijn en neveneffecten van de kankerbehandeling te verzachten.” Het feit dat medische beeldvorming van de hersenen een neurofysiologische link heeft blootgelegd tussen bepaalde reflexpunten op het oor en bepaalde hersenzones, gaf de auriculotherapie een nieuw elan, ook al is er alsnog geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de behandeling werkt. Eén ding staat wel vast: auriculotherapie heeft geen bijwerkingen en kan dus ook worden toegepast bij kinderen en zwangere vrouwen, bv. om misselijkheid tegen te gaan in het eerste stadium van de zwangerschap. Dat neemt niet weg dat je je best laat behandelen door een terdege opgeleide therapeut, bij voorkeur een arts. Die kan dan uitsluiten dat je symptomen het gevolg zijn van een ernstigere aandoening. Auriculotherapie kost 40 tot 60 euro per sessie. Net als bij andere alternatieve of niet-conventionele geneeswijzen, betalen de meeste ziekenfondsen een deel van de behandeling terug (ongeveer 10 euro per sessie).

MEER WETEN?

Ooracupunctuur – dr. F. Bahr – Tirion – 22,95euro – isbn 9789060843840

La santé par l’oreille – docteur Raphaël Nogier – Mango – 14,95 – isbn 9782317013072 (enkel in het Frans).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content