Jef Laureyns © frank bahnmüller

Jef Laureyns schrijft een familieverhaal

In een decor waar de nachten nog duister waren en de dagen stil, schreef veearts Jef Laureyns (69) ‘De vierde weg’. Het is een familieverhaal over de moeizame band tussen vader en zoon, met erdoorheen ervaringen uit zijn praktijk grote huisdieren.

“Het gaat over een timide jongen die troost zoekt bij de konijnen terwijl zijn moeder veel werkt en zijn vader zijn tijd slijt in ledigheid”, vertelt Jef. “De jongen wordt veearts en bouwt snel een bijzondere band op met de boeren. Hoewel hij dat altijd heeft ontkend, ontdekt hij op latere leeftijd dat zijn vader nog onderhuids aanwezig is.”

Het verhaal lijkt geënt op zijn eigen leven. Jef werkte 23 jaar samen met collega Frans in een bloeiende plattelandspraktijk. Niet omdat hij het werk niet graag deed, maar wel omdat het vele nachtwerk moeilijk vol te houden was, ging hij lesgeven aan de faculteit diergeneeskunde in Merelbeke, waar hij zijn ervaring kon delen met de studenten. “Natuurlijk heb ik de verhalen uit mijn omgeving geplukt,” zegt Jef, “want je schrijft niet over zaken waar je niets van af weet! Maar ik sloeg ook veel zijwegen in. Ik heb gebeurtenissen herschikt en vermengd en ik beschrijf wat ik vanuit mijn eigen standpunt heb waargenomen.”

Het boek is te koop via de boekhandel maar ook online bij Beefcake Publishing. “Dat is een uitgeverij die uitsluitend met crowdfunding werkt. Mensen hielpen het boek te financieren door er vooraf al een aan te kopen. Ook ondernemingen kunnen sponsoren door een pakket aan te kopen, inclusief een lezing in hun bedrijf. Het resultaat was heel verrassend: ik had eerst enkel familie en een kleine kring van vrienden en kennissen aangeschreven, maar in een paar dagen tijd was het beoogde bedrag al binnen.”

“Enkele collega-dierenartsen reageerden enthousiast, maar ik vraag me toch af wat de boeren ervan zullen vinden. Ze zijn wellicht benieuwd of ze typische situaties uit de stal zullen herkennen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content