Jo repareert naaimachines

“We gooien veel te veel zaken weg die nog gerepareerd kunnen worden. Terwijl iets nieuws kopen het laatste is wat je moet doen als je duurzamer wil leven.” Met die filosofie richtte Jo Buelens acht jaar geleden mee het Repair Café van Grimbergen op, een van de zowat 200 in Vlaanderen. “Ik heb altijd graag dingen hersteld. In het tuinbouwbedrijf van mijn oom leerde ik als jonge gast al grasmaaiers repareren. Dat mijn specialisatie nu het repareren van naaimachines is, komt eerder toevallig, door mijn engagement voor een organisatie in Congo. Toen ik de eerste keer naar Congo ging, kon ik wel de stroomgeneratoren herstellen, maar niet de naaimachines die de organisatie leverde. Ik heb dan een cursus gevolgd in Nederland, zodat ik bij mijn volgende bezoek ook de kapotte naaimachines terug aan de praat kreeg. Dat komt ook hier goed van pas, want er zijn niet veel bedrijven meer die herstellingen doen van naaimachines.”

Iets herstellen geeft enorm veel voldoening. En zeker als je dat samen met anderen kan doen. – JO BUELENS

In een Repair Café is het de bedoeling dat hersteller en eigenaar samen het te repareren toestel opengooien en proberen te herstellen. “Heel vaak durven mensen er gewoon niet aan beginnen. Ze zijn bang om iets fout te doen. Fabrikanten maken het ook steeds moeilijker om hun toestellen open te maken. Als je samen met een meer ervaren hersteller aan de slag gaat, besef je misschien: dat kan ik volgende keer wel zelf repareren.”

“Iets herstellen geeft enorm veel voldoening. En zeker als je dat samen met anderen kan doen. Er is altijd wel iemand die kan helpen als het even niet lukt. En zo leer je zelf ook weer bij. Het is ook handig om gereedschap te delen. Het leukste is om dingen te herstellen met een sentimentele waarde. Zo heb ik eens een oude pop hersteld die een vrouw nog van haar grootmoeder had gekregen. De oogjes gingen niet meer open. Als je zoiets open maakt, is dat stresserend, want je wil niet verantwoordelijk zijn voor nieuwe schade. Maar als het lukt om het te maken, is dat extra mooi.”

Meer weten over repair cafés: Repair & Share, repairshare.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content