© WIM KEMPENAERS

Johan Hantson maakt films

In deze tijden, waarin het een fluitje van een cent is om een filmpje op te nemen met je smartphone of fototoestel, is het toch wat verrassend om Johan Hantson (63) te zien filmen met een camera op statief. Hij maakt tijd voor de passende locatie, juiste cadrage, perfecte lichtinval, en nadien neemt hij ook ruimschoots de tijd voor de montage. “Ik ben heel secuur, heel meticuleus”, geeft hij toe. “Ik leerde het vak zowat op eigen houtje, en al ben ik er nu al 30 jaar mee bezig, ik probeer mezelf nog steeds te verbeteren.”

Het is onder andere voor evenementen dat er een beroep op hem wordt gedaan. “De stad Blankenberge vraagt me bijna jaarlijks voor de bloemencorso, de carnavalstoet, het lichtspektakel bel’lumière. Ook voor activiteiten van Kusterfgoed ben ik geregeld op pad, zowel voor een billenkarrenroute als voor polderboeren op het veld of een opname van een vertelling.” Ook is hij lid van de Koninklijke Cineclub Blankenberge. “We maken kortfilms, documentaires, éénminuutfilmpjes en opdrachten rond een bepaald thema. Die worden getoond tijdens onze jaarlijkse clubwedstrijd, waar ook publiek voor uitgenodigd wordt. Die wedstijd zet me steeds op scherp!”

Het moeilijkste blijft een onderwerp vinden en er een plot rond breien, maar als dat er is, ziet Johan het allemaal filmisch voor zich. “Dan begin ik alles uit te schrijven: scène per scène, ook de dialogen. Als amateur moet je alles zelf doen, van A tot Z, de hele productie. Een moeilijk punt is ook om mensen te vinden die kunnen en willen acteren, en die dan samenbrengen op een moment dat voor iedereen past. Maar het filmen zelf, is heerlijk om te doen.”

Passioneel wordt het wanneer Johan begint te monteren. “Als ik daaraan begin, zit ik helemaal in de flow. Dan zie ik de film langzaamaan groeien. Ik ben dan 100% gefocust. Alles moet kloppen: beeld, muziek, dialogen, ingesproken tekst... alles heeft zijn functie. Als er een van die componenten niet goed zit, dan werkt het niet, en dan moet er al eens opnieuw worden gefilmd, opnieuw worden ingesproken. Het moet helemaal goed zitten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content