Kan je een afbetalingsplan overeenkomen met je huurder?

Mijn huurder heeft een huurachterstal van twee maanden opgebouwd. Hij beweert dat zijn betaalproblemen tijdelijk zijn en vraagt of ik akkoord ga met een afbetalingsplan. Mag ik op zijn vraag ingaan en hoe ga ik dan tewerk?

Als verhuurder kan je wel degelijk een afbetalingsplan afsluiten met je huurder. Dat kan ook voor jou nuttig zijn. Op die manier raakt je relatie met je huurder immers niet verzuurd. Bovendien kan je, als je huurder zich niet aan het plan houdt, gemakkelijker de ontbinding van de huurovereenkomst vragen aan de vrederechter.

Ga je akkoord met een afbetalingsplan, dan is het belangrijk om dat correct op papier te zetten. Maak het op in twee originele exemplaren, die zowel jij als je huurder ondertekenen. Vermeld in deze overeenkomst hoeveel de precieze huurachterstal bedraagt. Geef ook aan in hoeveel schijven de huurder die mag afbetalen en of de huurder een intrest verschuldigd is op de openstaande bedragen. Het is ook belangrijk aan te geven dat de huurder deze sommen verschuldigd is bovenop de maandelijkse huur. Zet in de overeenkomst meteen een clausule dat als de huurder zich niet strikt aan het afbetalingsplan houdt, het integrale openstaande saldo dadelijk opnieuw opeisbaar wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content