Kantelpunt

Zal deze tijd later als een kantelpunt worden herinnerd? En hoe behouden mensen hun evenwicht in een periode dat alles verandert? We kozen boeken waarin belangrijke historische gebeurtenissen en de kleine geschiedenis van mensen elkaar raken.

DE GESCHIEDENIS VAN DE WOLGA-DUITSERS

“Alleen beperkte geesten kunnen veronderstellen dat historische gebeurtenissen teweeg worden gebracht door individuen. Het zijn ideeën die de geschiedenis in beweging brengen.” De idee – de grote geschiedenis – waar schrijfster en filmmaakster Guzel Jachina het in dit bijzondere verhaal over heeft, is het lot van de Wolga-Duitsers, het stukje Duitsland in Rusland, met een soort van zelfbestuur. De kleine geschiedenis wordt vertolkt door de wat onbeduidende schoolmeester Bach (zijn voornaam Jakob wordt nooit genoemd), die gevraagd wordt om aan de andere kant van de Wolga les te geven aan een jong meisje. Guzel Jachina wordt qua stijl vergeleken met klassieke Russen zoals Poesjkin en Toergenjev.

Kantelpunt

WOLGAKINDEREN – GUZEL JACHINA

QUERIDO – 24,99 EURO – ISBN 9789021416120

HOE WIJ ZIJN

Een kolibrie maakt tot 80 vleugelslagen per minuut, al hangt hij schijnbaar bewegingloos in de lucht. Het is de metafoor die Sandro Veronesi in zijn nieuwe boek gebruikt voor de acrobatiek van het leven: in evenwicht blijven. De krant Corriere della Sera riep De kolibrie uit tot Boek van het Jaar. En schreef: “Deze roman zou in de ruimte moeten worden gelanceerd om buitenaardse wezens te laten weten hoe we waren, hoe we zijn geweest, hoe we hadden willen zijn...” Daarmee weet je niets en tegelijk alles. Want of het verhaal bij Veronesi nu over een vader gaat die ontroerend lang vasthoudt aan een belofte aan zijn kind, of over een man met een groeistoornis die zich net als een kolibrie in de lucht weet te houden, maakt in se niet uit.

Kantelpunt

DE KOLIBRIE – SANDRO VERONESI

PROMETHEUS – 22,99 EURO – ISBN 9789044643893

DE FALENDE MENS

Hoe kan het dat twee mensen alles goed doen in het leven en toch berooid achterblijven? Willa Knox en haar echtgenoot hebben hard gewerkt. Toch staat hun huis letterlijk op instorten. Ook Thatcher Greenwood, de andere romanfiguur uit een vorige eeuw, ligt onder vuur omdat hij de inzichten van Charles Darwin in zijn lessen behandelt. In haar boek laat Barbara Kingsolver zien dat mensen in alle tijden hun evenwicht moeten zien te bewaren. Of zoals The New York Times Book Review het zegt: “Er is altijd het gevaar van instorting. Niet alleen van onze huizen, maar ook van de logica, de maatschappelijke orde of de wereld”. Over de eeuwen heen biedt dezelfde biologe/schrijfster steun.

Kantelpunt

ONBESCHUT – BARBARA KINGSOLVER

ORLANDO – 24,99 EURO – ISBN 9789493081079

RECONSTRUCTIE

De moord op de Oostenrijkse kroonprins in Sarajevo is een van die vele kantelpunten in de Westerse geschiedenis, die we ons herinneren uit onze schooltijd. In De aanslag in Sarajevo combineert de Franse schrijver Georges Perec dit historische feit met een autobiografisch gegeven. Hij wisselt een verhaal over een driehoeksverhouding af met de reconstructie van de moord op Franz Ferdinand, die leidde tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De auteur schreef de roman al in 1957, maar hij werd nooit eerder gepubliceerd.

DE AANSLAG IN SARAJEVO – GEORGES PEREC

DE ARBEIDERSPERS – 19,99 EURO – ISBN 9789029511896

INNERLIJKE TWEESTRIJD

Met De Parijzenaar schreef de Brits-Palestijnse auteur Isabella Hammad een indrukwekkend debuut, gebaseerd op de geschiedenis van haar voorouders. Midhat vertrekt in 1914 vanuit Nablus in Ottomaans Palestina naar Montpellier om geneeskunde te studeren. Als hij later vanuit Parijs terugkeert naar zijn geboorteplek is er veel veranderd. Palestina is Brits protectoraat geworden, waar Midhat – die de Parijzenaar wordt genoemd omwille van zijn Franse maniertjes – zich geprangd voelt tussen oost en west. Zijn innerlijke tweestrijd vormt een mooie rode draad doorheen het dikke boek.

DE PARIJZENAAR – ISABELLA HAMMAD

AMBO ANTHOS – 27,50 EURO – ISBN 9789026347672

VERBORGEN GEBAREN

Auteur en filosoof Claudio Magris stelde een bloemlezing samen van korte persoonlijke schetsen – snapshots uit het leven, zoals hij ze noemt. “Magris gaat in op de kleine, verborgen gebaren, die een inkijk geven in de menselijke ziel. De auteur wil niet oordelen, hij wil ons niet vertellen wie we moeten zijn of hoe we moeten leven. Momentopnamen is een uitnodiging om in deze verwarrende tijden kritisch naar elkaar te kijken en te zoeken naar begrip en ruimhartigheid”, zo laat ons de uitgever weten. Of, anders gezegd, hoe we met z’n allen het evenwicht proberen te bewaren.

MOMENTOPNAMEN – CLAUDIO MAGRIS

DE BEZIGE BIJ – 19,90 EURO – ISBN 9789403150000

LITERAIRE DIEFSTAL

Stel, je hebt schrijftalent en ambitie, maar onvoldoende inspiratie. Dan kan je je droom om een beroemd schrijver te worden opbergen. Of je kan jezelf binnen wurmen in het leven van een bekende schrijver en zijn verhaal stelen. Het overkomt de beroemde auteur Erich Ackermann, die in een Berlijns hotel het gezelschap krijgt van beginnend schrijver Maurice Swift. “Ieder van ons heeft iets in zijn verleden waarvan we niet willen dat het bekend wordt”, vertrouwt Ackermann de jongeman toe. “Daar vind je je verhaal”. Als enige tijd later Maurice’ boek over Ackermann een literair succes wordt, beseft de schrijver dat hijzelf de auteur was van zijn eigen rampspoed. En Maurice gaat door...

Kantelpunt

EEN LADDER NAAR DE HEMEL – JOHN BOYNE

MEULENHOFF – 15,99 EURO – ISBN 9789029093859

Bekroonde boeken

Op boekenoverboeken.com vind je welke Nederlandstalige boeken dit jaar al bekroond zijn en welke prijzen nog volgen. Maar ook de beste verhalen en poëzie, en de Best Verzorgde Boeken.

Kantelpunt
Kantelpunt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content