© WIM KEMPENAERS

Katia De Greve opent Ronald McDonald-huis

Toen Katia De Greve (53) zo’n 30 jaar geleden aan het Amsterdamse Ronald McDonald-huis stond, wist ze het al: ooit open ik zo’n huis in België. In een Ronald McDonald-huis kunnen gezinnen aankloppen van zieke kinderen die (langdurig) in het ziekenhuis verblijven. Sinds een half jaar kan de familie van zieke kinderen in het allereerste Belgische huis in Jette terecht, mee opgericht door Katia.

“Ik heb marketing en sales gestudeerd. Voor mijn eindwerk waagde ik me aan de toen nog nieuwe discipline nonprofitmarketing. Ik onderzocht waar ouders nood aan hebben wanneer hun kind langdurig in het ziekenhuis verblijft. Toen ik voor mijn eindwerk het huis in Amsterdam bezocht, was ik onder de indruk van de rust en zachtheid die heerste in dat huis. Zoiets wilde ik ook creëren.” Maar zoals dat gaat in het leven: Katia studeerde af en maakte carrière in de sales. “Ik deed mijn job graag, maar er knaagde iets. De zachte kant van mezelf kwam te weinig aan bod in het bedrijfsleven. Ik heb me bijgeschoold tot rouwtherapeut voor kinderen en heb ook een tijd gezinstherapie gegeven in bijberoep.”

Vijf jaar geleden ontdekte Katia dat de organisatie achter het huis, sinds de jaren 90 wereldwijd gegroeid was, maar nog steeds geen Belgische poot had. Ze stapte met haar wens naar het kinderfonds van McDonalds. “Daar speelde men al met het idee om een huis op te richten in België. Mijn enthousiasme heeft het proces wellicht versneld. Wij zijn er voor het gezin van het zieke kind. Uit onderzoek blijkt dat een kind sneller geneest en minder medicatie nodig heeft als de familie dichtbij is. Stel je voor: je belooft je kind dat je er zal zijn als het een prikje krijgt, maar komt te laat omdat je in de file stond op weg naar het ziekenhuis. Een (jong) kind begrijpt dat niet en verliest zijn vertrouwen in mama en papa. Met dit huis proberen we stress weg te nemen bij de ouders, zodat ze die niet kunnen overbrengen op hun zieke kind. Dat is zo belangrijk.”

www.kinderfonds.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content