© ELLEN VAN DEN BOUWHUYSEN

Katleen De Vylder componeert harpmuziek

Katleen De Vylder (55) speelt al 40 jaar harp. Als beroepsharpiste nam ze deel aan grote concerten en gaf ze ontelbare kleine, intieme concerten in kerken, abdijen, woonkamers,... “Als je iemand harp ziet spelen, lijkt het alsof die vredig de snaren streelt. Maar eigenlijk is het topsport voor lichaam en geest. Er zijn zeven pedalen die elk drie standen hebben. Je moet altijd een beetje vooruit denken. Maar je kan de harp met heel veel gevoel bespelen.” Omdat er niet veel composities bestaan voor harp bewerkte Katleen heel wat bestaande muziekstukken voor haar instrument. Tot ze voelde dat de tijd rijp was om zelf te componeren. “Ik had eindelijk voldoende ervaring. Ik kon alles gebruiken wat ik door de jaren verzameld had in mijn hoofd en mijn vingers.”

De inspiratie haalde ze uit het leven van alledag. “Iedereen heeft een verhaal. Door goed te luisteren merk je dat wat er speelt in de hoofden van mensen niet gebonden is aan leeftijd, rang of stand. Ik ga bijna dagelijks uitwaaien op het strand. Daar kan ik alle indrukken die ik op een dag opdoe anders bekijken. Terug thuis, in de stilte van mijn woonkamer, ging ik aan mijn harp zitten en kwamen de noten vanzelf.”

Ze schreef een heleboel nummers bij elkaar en gaf ze titels als Strandloper en Windstreken. Samen met haar kinderen besliste ze welke ze op cd zou zetten. “Hun mening is belangrijk, zij zeggen eerlijk wat ze denken zonder me te sparen. Mijn zoon lag languit in de zetel, terwijl ik mijn nummers speelde. Als hij zijn duim omhoog stak, was het goed voor opname”, lacht Katleen. Met een bang hartje stuurde Katleen haar cd Harpgetijden naar verschillende radiostations. “Je steekt daar zo veel van jezelf in, maar een recensent kan je in één zin kraken. Dat is hard, maar dat is ook het mooie aan muziek: iedereen interpreteert het op zijn eigen manier. Het belangrijkste vond ik dat mijn ouders de cd nog konden horen. Ze begrepen wat ik ermee wou vertellen.”

ELLIE MAEREVOET EN KATRIEN VERVAELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content