Katrien Savels © Ellen van den Bouwhuysen

Katrien Savels versiert en verstopt happy stones

Het was op reis in Nieuw-Zeeland dat Katrien Savels (53) een mooie, fel beschilderde kei zag liggen, zomaar verloren, aan de rand van een parking. In eerste instantie wilde ze die meenemen, maar omdat ze niet wist of dat de bedoeling was, liet ze hem liggen. Elders zag ze nog zo’n kei, maar het mysterie bleef.

Tot ze op de markt in Beselare — niet toevallig het heksendorp — een steen vond met een heksje op geschilderd. Het raadsel vond ze aan de achterzijde van de kei: Fb Happy stones W Vl . “Ik ging natuurlijk meteen kijken op die facebookpagina”, vertelt Katrien, “en zag daar een waaier aan foto’s passeren van nog meer beschilderde keitjes. De ene al mooier dan de andere, sommige pure kunstwerkjes. Het intrigeerde me en ik kreeg meteen zin om er ook mee aan de slag te gaan. Ik had trouwens al een verzameling bruikbare keien, meegebracht van een reis of wandeling. Het was wel nog uitzoeken welk materiaal ik best gebruikte om ze te versieren.”

Dat je ze eerst met een witte primer kon behandelen, werd al snel duidelijk, en dat acrylverf perfect was, had ze ook snel door. “Voor de stiften was het uitproberen. Maar ik hoefde heus niet naar een winkel van kunstbenodigdheden, in de lokale Action vond ik ook het nodige. Wel belangrijk is dat je de kei afwerkt met een waterbestendige vernislaag, anders loopt de verf uit.”

Katrien vindt het een meerwaarde om de afbeelding te laten passen bij de plek waar de kei komt te liggen. “Zo schilderde ik een garnaalvisser voor bij het visserijmuseum Navigo. Een vosje om bij een standbeeld van Mong Devos in Vosseslag te verstoppen. Een masker voor bij het Ensormuseum in Oostende. En een schaars gekleed vrouwtje ging richting naaktstrand in Bredene.”

Of de vinder haar happy stones meeneemt naar huis of ze op een ander plekje legt en het steentje zo laat reizen, maakt niet uit. “Plezierig is wel wanneer ze er een foto van nemen en die posten op de facebookpagina. Zo kom ik het keitje nog eens tegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content