koppels met een groot leeftijdsverschil

14 jaar verschil

Ik ben 51 en woon sinds vier jaar samen met een man die 14 jaar jonger is. We zijn heel gelukkig. Ik heb ervaren dat de buitenwereld met zulke relaties meestal meer problemen heeft dan de betrokkenen zelf.

Ze was 27 jaar jonger

Toen ik 52 jaar was, werd Karen, een meisje van 25, zomaar verliefd op mij. Op een dag kwam ze naast me zitten. Ze legde haar hand op de mijne en vroeg of we vrienden konden zijn. De volgende maanden trokken we geregeld samen op, tot ze me op een avond heel gewoon vroeg of ik haar wilde leren vrijen. Ze had liever mannen van mijn leeftijd, zei ze, die hadden meer ervaring en geduld. Tot een echte vrijpartij kwam het niet, maar we gingen wel verder dan de klassieke knuffel. En toen begon ik te twijfelen. Waarmee was ik bezig? Welke toekomst had zij met mij? Mijn twee kinderen waren ouder dan zij. Een psychologe bij wie ik te rade ging, stelde me gerust en zei dat we niets verkeerds deden. Op een avond vroeg Karen me met haar naar bed te gaan. Ik heb haar geantwoord dat ik erg veel van haar hield en dat onze intimiteit veel voor mij betekende, maar dat ze met mij geen toekomst had. Dat ik een nieuw gezin en kindjes met haar niet zag zitten en dat ze beter een jongen van haar leeftijd kon vinden. We zijn toen wenend uit elkaar gegaan en enkele maanden nadien ben ik naar 60 kilometer verder verhuisd. Ik ben nu 65. Als ik me eenzaam voel, denk ik nog altijd aan Karen. Ik probeer me haar voor te stellen met een mij onbekende man en met de kindjes waarvan ik hoop dat die er zijn. Meestal heb ik dan vrede.

‘Wegwerpvrouw’ op mijn 51ste

Ik ben 51 en behoor tot de categorie van de wegwerpvrouwen. Die hebben heel hun leven hard gewerkt, de kinderen grootgebracht, de carrière van hun man verzorgd en zichzelf in de schaduw geplaatst. Tot ze gezondheidsproblemen krijgen en door hun man ingeruild worden voor een veel jongere vrouw. Hoeveel oudere mannen die een tweede jeugd beleven met een jongere babe, hebben thuis niet een wegwerpvrouw achtergelaten?

Geen angst voor mislukking!

Iedereen moet de kans krijgen om samen te leven met de persoon bij wie hij/zij zich het beste voelt, ongeacht de leeftijd of de sekse. Uit angst voor mislukking kan een mens jaren van geluk mislopen. Aan de andere kant moeten koppels met een groot leeftijdsverschil realistisch blijven. De oudste partner moet zich volgens mij vooraf emotioneel indekken tegen de mogelijkheid dat zijn/haar partner hem/ haar in de steek laat voor iemand van de eigen leeftijd.

21 jaar jonger

Ik ben nu 60. Tien jaar geleden heb ik een vrouw ontmoet die 21 jaar jonger is dan ik. Ze had al twee jongens uit een eerste huwelijk en samen hebben we vrij snel een kind genomen. In 2002 zijn we getrouwd. Ik heb het gevoel dat we elkaar perfect aanvullen. Haar dynamisme en haar levensplezier werken zo aanstekelijk dat ik een tweede jeugd beleef. Zij waardeert dan weer mijn vaderlijke, milderende en beschermende kant. Sinds kort werk ik niet meer en de vele vrije tijd die ik nu heb is een echte stimulans voor onze relatie.

Ik moest hem opgeven

Leeftijdsverschil speelt geen rol als het echt klikt. Toen ik 21 jaar was, had ik een relatie met een man van 25 jaar ouder. Mijn ouders hebben me verplicht die man op te geven. Nadien heb ik nooit meer iemand ontmoet met wie het zo goed klikte als met hem. Vandaag zou ik wel beter weten dan mijn ouders te gehoorzamen.

Eerst 22 jaar, nu 19 jaar ouder

Toen ik 23 was, leerde ik een 22 jaar oudere man kennen. We kregen twee kinderen. Bijna zes jaar geleden kreeg mijn man een hartaderbreuk en stierf: op dezelfde 21ste mei waarop zijn vader drie jaar eerder overleden was. Bijna drie jaar geleden – alweer op 21 mei – leerde ik een andere man kennen, 19 jaar ouder dan ik. In december 2007 wordt mijn zoon 18 en dan willen we trouwen. Natuurlijk ben ik soms bang dat mijn vriend veel eerder dan ik zou sterven. Maar mijn verstand zegt dat ook het omgekeerde waar kan zijn. Bovendien zou ik deze relatie voor geen geld kunnen missen. Ik wens iedereen een leven met evenveel liefde en passie toe als wij hebben!

Nog nooit zo gelukkig geweest

In mijn leven ben ik nooit gelukkiger geweest dan tijdens mijn relatie met een man van 13 jaar jonger. We deelden dezelfde interesses en voeldens ons goed bij elkaar. Helaas is hij omgekomen in een auto-ongeval. Na al die jaren voel ik nog het gemis.

Diep beschaamd voor mijn moeder

Op een dansnamiddag heeft mijn moeder (75 jaar en 4 jaar weduwe) een man leren kennen die 19 jaar jonger is. Hij is 56, kan het heel goed uitleggen en verblindt haar met haar leugens. Ze zegt dat hij de man van haar leven is en gedraagt zich als een verliefde bakvis. Omdat ze zag dat we die relatie afkeurden, heeft ze met ons, met haar eigen zussen en met haar enig kleinkind gebroken. Na de dood van mijn vader zijn we elke dag bij haar gaan kijken of alles in orde was. Vandaag dumpt ze ons en zal ze alles doen om ons extra te kwetsen. Ik ben er kapot van. Wat gaat er gebeuren als ze begint te sukkelen of als hij genoeg van haar heeft? Ik heb geprobeerd via de vrederechter een afspraak met haar te maken om als moeder en dochter (ik ben haar enig kind) te praten. Maar ze heeft de rechter geantwoord: “Ik heb geen dochter meer”.

50 % ouder dan ik

Binnenkort vier ik mijn gouden bruiloft met mijn vrouw, die 11 jaar ouder is. Met de jaren houden we zelfs nog meer van elkaar en lijkt het leeftijdsverschil kleiner te worden. Toen zij 33 was, werd ik er 22. Ze was toen dus 50 % ouder dan ik. Wanneer zij 88 zal zijn en ik 77, zal ze nog maar 14 % ouder zijn!

Met de vinger gewezen

Toen mijn man me verliet na 26 jaar huwelijk, heb ik een zee van verdriet beleefd. Vijf jaar terug leerde ik mijn huidige vriend kennen. Hij is 32, ik 54. We hebben een echt toffe LAT-relatie uitgebouwd, maar worden nog altijd met de vinger gewezen. Niet door onze families maar door de verdere buitenwereld.

Een man van 24 jaar jonger

Ik ben 57 en al negen jaar getrouwd met een man die 24 jaar jonger is. Hierdoor is ons leven alles behalve saai. We hebben dezelfde interesses (natuur en dieren) en trekken er vaak op uit. Ik prijs me gelukkig met zo’n fantastische man. Met iemand van mijn leeftijd lag ik gegarandeerd elke avond voor de tv.

De schok van de leeftijd

Zodra partners met een leeftijdsverschil ouder worden, duiken er gegarandeerd problemen op. Een voorbeeld: de jongste partner is 40 en beseft op de verjaardag van zijn/haar partner dat die 60 is geworden. Vaak is dat een schok die fataal wordt voor de relatie.

Vertel ons uw ervaring Aan de top op je vijftigste! Mijn ventje is elf jaar jonger

Wanneer ze een vrouw met een veel jongere man zien, denken velen onmiddellijk dat het om een heel rijke vrouw moet gaan. Mis, het kan gewoon grote en blijvende liefde zijn. Ik werd weduwe op mijn 31ste en bleef achter met twee dochters. Ik dacht nooit meer van een man te kunnen houden tot ik Patriek ontmoette. Hij is 11 jaar jonger dan ik en we zijn ondertussen 19 jaar verder. Mijn kinderen houden van hem als van hun eigen vader en op zijn eigen rustige manier ziet hij ze als zijn dochters. Aan een relatie met een groot leeftijdsverschil moet je blijven werken. We steunen elkaar in elkaars werk en hobby’s en blijven onze liefde een bijzonder geluk vinden. Ooit zal hij je laten staan voor een jongere! Ik heb het al vaak moeten horen maar ik geloof het niet. Mijn ventje is alles voor mij en hij zegt dat van mij ook.

Zopas is een Belgische vrouw op haar 57ste chef van het protocol van de UNO geworden. Vijftiger zijn en plots succes beleven, een grote verantwoordelijkheid krijgen of slagen in een initiatief waarvan u gedacht had dat het nooit meer zou lukken. Hebt u dat ook meegemaakt? Die schok en dan dat unieke gevoel dat alles nog kan?

n Stuur uw mening of uw eigen ervaring vóór 5 februari 2006 naar Plus Magazine, Thema van de Maand-Leeftijdsverschil, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel, fax: 02 702 46 02, e-mail: redactie@plusmagazine.be

n Of, nog eenvoudiger en sneller: reageer via onze website www.plusmagazine.be (klik op ‘Lezersoproep’). n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content