Kosten kunnen flink aantikken!

We kopen steeds meer online, ook bij winkels die zich in een ander land bevinden. Hoe zit het dan eigenlijk met de btw op de producten die we kopen? En komen er nog andere kosten bij?

Het is belangrijk te weten of een webwinkel zich in de EU bevindt. Is dat het geval en gaat het om een grote webwinkel, die jaarlijks een omzet van meer dan €35.000 in ons land realiseert, dan is de btw van het land van de koper van toepassing. Koop je dus iets bij het Nederlandse bol.com of bij het Duitse Zalando, dan is er geen verschil met een Belgische webwinkel, en betaal je het Belgische tarief. Kleinere winkels, met een omzet van minder dan € 35.000, ontsnappen voorlopig nog aan deze regel. Sommige buitenlandse online winkels mogen dus een lager btw-tarief aanrekenen als de btw in hun land lager is – 17% in Luxemburg, 19% Duitsland -, waardoor de eindafrekening goedkoper uitvalt. Dit voordeel kan door dure leveringskosten echter snel weer verdampen. Maar daarmee is voor aankopen binnen de EU de kous af, want er bestaan geen invoerrechten tussen de lidstaten, wel eventueel accijnzen, maar enkel voor producten zoals alcohol en tabak.

China of de States

Koop je online buiten de EU, dan komen er ook invoerrechten bij, maar enkel voor producten boven de €150. Het bedrag van die invoerrechten kan variëren naargelang de prijs: op een aankoop van minder dan €22 betaal je geen invoerrechten en geen btw, tussen €22 en €150 betaal je wel btw, maar nog steeds geen invoerrechten. Die btw is, net als bij grote webwinkels, het btw-tarief van België maar wordt wel geheven op de aankoopwaarde plus de verzendingskosten en eventueel de invoerrechten. Dus als je aankoop maar €18 kost, maar er komen €5 verzendingskosten bij, kom je boven de €22 uit en betaal je btw op dit volledige bedrag. Vallen de verzendingskosten hoog uit, dan stijgt de btw mee. Verder rekent de pakjesdienst ook inklaringskosten aan voor het afhandelen van de douaneformaliteiten (€12 bij bpost voor een product van minder dan €150). Al die bijkomende kosten – btw, invoerrechten, afhandelingskosten – betaal je pas wanneer je pakje door de postbode of koerier thuis wordt afgeleverd. Kan je niet meteen betalen, dan kan je het pakje niet in ontvangst nemen. Zo simpel is dat. De oorspronkelijk zeer aanlokkelijke prijs kan dus flink aantikken. Zeker als je pakje door de douane wordt gecontroleerd, iets waar vooral kleine pakjes vaak aan ontsnappen. Die douane controleert ook op namaakproducten en kan op bepaalde producten ook nog eens stevige antidumpingrechten aanrekenen.

Ombudsdienst van de postsector: www.omps.be. Douane- en andere kosten buiten de EU berekenen: www.dutycalculator.com

FILIP GODELAINE

Een product goedkoop online kopen buiten de EU, kan door de kosten soms duur uitvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content