JOHAN ADRIAENS Estate planner © G.F.

KUNNEN WE ELKAAR ONTERVEN?

Mijn vriend en ik maken trouwplannen. We hebben allebei volwassen kinderen uit een vorig huwelijk. Klopt het dat wij elkaar kunnen onterven ten voordele van onze eigen kinderen? En kunnen wij ook iets nalaten aan elkaars kinderen?

Sinds de nieuwe wet op het huwelijksgoederenrecht, die in september 2018 in werking trad, kunnen koppels die kinderen hebben uit een vorige relatie, die kinderen nog beter beschermen dan vroeger. Vroeger konden partners elkaars erfrecht verminderen en maximaal beperken tot het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad. Nu kunnen ze nog een stapje verder gaan en afspreken dat de langstlevende het vruchtgebruik op de gezinswoning en de huisraad niet erft, wat in het voordeel is van de kinderen uit een vorige relatie. Het enige wat ze elkaar niet kunnen ontnemen in een huwelijkscontract, is het recht van de langstlevende om nog zes maanden in de woning te blijven wonen.

JAN ROODHOOFT Advocaat
JAN ROODHOOFT Advocaat© BENNY DE GROVE

De kinderen van je nieuwe partner zijn wettelijk gezien geen erfgenamen. Onderneem je niets, dan zullen ze niets van jou erven. Je kan ze wel iets nalaten in een testament. Doe je dat, dan betalen ze hetzelfde tarief erfbelasting als jouw eigen kinderen.

BENOÎT MALEVÉ Advocaat
BENOÎT MALEVÉ Advocaat© BENNY DE GROVE
GAUTHIER POLET Advocaat
GAUTHIER POLET Advocaat© BENNY DE GROVE
MARIE-FRANCE LEFEBVRE Advocaat
MARIE-FRANCE LEFEBVRE Advocaat© BENNY DE GROVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content