Het panoramisch zicht op de Limburgse wijngaarden moet niet onderdoen voor Bourgondië. © gettyimages

Langs Limburgse wijnranken

Limburg is vandaag uitgegroeid tot de belangrijkste Vlaamse wijnbouwprovincie. Dat heeft ze te danken aan de bijna 40 wijnbouwbedrijven, waaronder een van de grootste van België: Genoels-Elderen. Dit domein strekt zich uit rond een schitterend kasteel waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw. Het Limburgse deel van Haspengouw is niet voor niets bijzonder geschikt voor de teelt van wijndruiven en dan vooral van druiven voor de productie van witte wijn: zonnig gelegen hellingen en een bodemsamenstelling die lijkt op die in Bourgondië (kalk + leem). De wijngaarden zorgen voor prachtige idyllische panorama’s.

Toch staat het wijntoerisme er, in tegenstelling tot het aanbod in Frankrijk, nog in de kinderschoenen. De beste manier om de Limburgse wijnen te ontdekken is zelf een fietstrip uitstippelen via het knooppuntennetwerk. Je kan in de provincie Limburg rekenen op prima fietsinfrastructuur: meer dan 2.000 km fietspaden, een online fietsrouteplanner en tal van fietsvriendelijke horecazaken. Toch vraagt zo’n trip wat organisatie, want sommige wijndomeinen zijn niet toegankelijk voor het publiek of enkel op afspraak. Wil je je die moeite besparen, dan kan je een wijnsafari van enkele uren boeken. Een kant-en-klaar programma dat je aflegt met een golfkarretje, te voet of met de fiets, inclusief een geleid bezoek aan enkele wijndomeinen. Uiteraard kan je onderweg ook proeven. Met mate.

Het panoramisch zicht op de Limburgse wijngaarden moet niet onderdoen voor Bourgondië.
Het panoramisch zicht op de Limburgse wijngaarden moet niet onderdoen voor Bourgondië.© belgaimage

Wijnsafari. terroir-wijnsafari.com Meer weten over het fiets-knooppuntennetwerk, de wijndomeinen die toe- gankelijk zijn voor het pu- bliek en de fietsroute-planner: visitlimburg.be

Het kasteel van Genoels-Elderen en de wijnkelders.
Het kasteel van Genoels-Elderen en de wijnkelders.© belgaimage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content